Sałatka z soczewicą i suszonymi pomidorami

Soczewica jest genialną rośliną strączkową. Występuje w wielu kolorach i rozmiarach, można ją gotować na sypko jako dodatek do sałatki lub na miękko jako baza do sosu. A najważniejsze jest to, że…

przed gotowaniem nie trzeba jej namaczać, dzięki czemu czas na przygotowanie spontanicznego posiłku można skrócić do minimum.

Składniki na sałatkę z soczewicą i suszonymi pomidorami dla 2. osób:

  • 4 garście szpinaku
  • 4 sztuki suszonych pomidorów z oleju
  • 6 pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor
  • 4 łyżki soczewicy zielonej
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 2 szczypty dobrej soli
  • 2 szczypty lubczyku suszonego
  • ulubione kiełki


Soczewicę ugotuj w 2 razy większej ilości wody (15 minut).

Na talerzu ułóż szpinak, pokrojone pomidory i pozostałe warzywa. Polej olejem, dodaj musztardę, posyp solą i zamieszaj.

Następnie dodaj soczewicę, kiełki i posyp ziołami.

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.