Soczewica jest genialną rośliną strączkową. Występuje w wielu kolorach i rozmiarach, można ją gotować na sypko jako dodatek do sałatki lub na miękko jako baza do sosu. A najważniejsze jest to, że…
przed gotowaniem nie trzeba jej namaczać, dzięki czemu czas na przygotowanie spontanicznego posiłku można skrócić do minimum.
Składniki na sałatkę z soczewicą i suszonymi pomidorami dla 2. osób:
- 4 garście szpinaku
- 4 sztuki suszonych pomidorów z oleju
- 6 pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor
- 4 łyżki soczewicy zielonej
- 4 łyżki oleju lnianego
- 2 szczypty dobrej soli
- 2 szczypty lubczyku suszonego
- ulubione kiełki
Soczewicę ugotuj w 2 razy większej ilości wody (15 minut).
Na talerzu ułóż szpinak, pokrojone pomidory i pozostałe warzywa. Polej olejem, dodaj musztardę, posyp solą i zamieszaj.
Następnie dodaj soczewicę, kiełki i posyp ziołami.
Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
Zostaw komentarz