Wczoraj robiłam jarmuż z grillowanym indykiem (przepis znajdziesz tu) i zostawiłam trochę indyka na dzisiejszą sałatkę ze szpinakiem. Szpinak jest bardzo wdzięcznym i zdrowym warzywem – nada się i na zimno i na ciepło (więcej o nim poczytasz tu).
Składniki na sałatkę ze szpinakiem i czarnuszką:
- 5 garści szpinaku baby
- 2 garście cykorii
- 100 gr grillowanej piersi indyka
- 1/3 szklanki świeżo wyłuskanych orzechów włoskich
- pół szklanki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka czarnuszki
Do sosu:
- 1 jogurt naturalny
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka octu jabłkowego
Indyka pokroiłam w kostkę. Cykorię pocięłam w paski. Do jogurtu dodałam olej, ocet oraz pietruszkę i wymieszałam. Olej lniany nadał sosowi orzechowego posmaku, co w połączeniu z pozostałymi składnikami nadało niezwykły efekt smakowy 🙂
Na talerzu poukładałam składniki, polałam sosem i posypałam czarnuszką. Z tym ostatnim należy uważać – jest dość charakterystyczne w smaku – ale warto spróbować włączyć ją do codziennej diety. Zmielona czarnuszka zastępuje pieprz, chociaż dla mnie jest smaczniejsza. Do sałatek nie dodaję pieprzu, a czarnuszkę tak. W przeciwieństwie do niego nie drażni przewodu pokarmowego i nie zakwasza organizmu.
Smacznego!
Porcja dla 2 osób.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz