Truskawki w czekoladzie to doskonały pomysł na niecodzienne podanie tych smacznych i zdrowych owoców jagodowych. Polewę możesz zrobić na bazie dobrej jakości czarnej czekolady. Ja jednak bardzo Cię zachęcam do pójścia o krok dalej i samodzielnego przygotowania domowej czekolady.
Domową zdrową czekoladę na bazie kakao, karobu i tłuszczu kokosowego robi się bardzo szybko, szczegółowy przepis znajdziesz tutaj.

Składniki na truskawki w czekoladzie:
- pół kilograma truskawek
- 3 łyżki tłuszczu kokosowego
- 1,5 łyżki cukru palmowego (jest bardzo smaczny) może być też cukier trzcinowy
- 3 łyżki karobu
- 2 łyżki kakao
- 20 migdałów (może być mniej)
- 4 łyżki wiórków kokosowych

Truskawki w czekoladzie – przygotowanie
Truskawki myjemy i zostawiamy do wyschnięcia. W międzyczasie przygotowujemy domową czekoladę, według tego przepisu. Migdały siekamy na drobną kostkę.
Trzymając truskawki za ogonki zamaczamy w ciepłej, płynnej czekoladzie i obtaczamy we wiórkach koksowych lub posiekanych migdałach. Odstawiamy na godzinę do lodówki, aby czekolada stężała.
Gotowe! 🙂


A l e ż t o j e s t p y s z n e!
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych, najmniej kalorycznych i jednocześnie najbardziej odżywczych (witaminy, enzymy i foto składniki) owoców. Na skali ANDI obrazującej „gęstość odżywczą”, znajdują się one najwyżej ze wszystkich owoców! Truskawki zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, neutralizujących wolne rodniki, które są jedną z przyczyn szybszego starzenia się organizmu i powstawania stanów zapalnych. Najbardziej wartościowe (odżywcze) są wtedy, gdy są mocno dojrzałe i czerwone.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Niezwykły przepis bo truskawki nie kojarzą mi się z czekoladą; jednak ciekawa jestem tego zestawienia. Jak skończę moj detox to spróbuje ten przepis jako „special treat”. Ale z kakao surowym bo jeszcze wiórki. Ciekawe co mi wyjdzie…..
I jeszcze jedno; gdzieś czytałam,że truskawki dobrze wiążą rtęć i są polecane po jedzeniu ryb,w których ona teraz występuje często. Czyli… truskawkowy deserek z…konieczności.