Wegańskie flaczki z boczniaków

Moja mama bardzo lubi flaczki. Ja będąc małym dzieckiem lubiłam co prawda tę zupę, ale zdecydowanie nie byłam w stanie zjeść flaków. Ale kiedyś mama ugotowała flaczki bez flaków… Jakież one były pyszne!

Zamiast tego użyła boczniaków. Ugotowała rosołek warzywny, grzybki pocięła w zgrabne paski i powstało coś wyjątkowego. Dlatego dzielę się sposobem mojej mamy na flaczki bez flaków. Takie gotuję i nasze dzieci (te powyżej 6 roku życia;-) bardzo je polubiły.

Składniki na wegańskie flaczki z boczniaków:

  • 2,5 l wody
  • 50 dag boczniaków
  • po 10 dag marchewki, pietruszki i pora
  • 25 dag cebuli
  • po 0,5 łyżeczki kozieradki, pieprzu, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej
  • po łyżce dobrej soli, majeranku, lubczyku i oliwy z oliwek
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Wegańskie flaczki z boczniaków – sposób wykonania.

Marchewkę i pietruszkę pokrój w małą kostkę, pora w krążki, a boczniaki w paski. Wszystko wraz z przyprawami daj do garnka z wrzątkiem i gotuj na małym ogniu 20 minut.

Wegańskie flaczki z boczniaków
Wegańskie flaczki z boczniaków

Wegańskie flaczki z boczniaków
Wegańskie flaczki z boczniaków

Porcja dla 4 osób na 2 razy.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Wegańskie flaczki z boczniaków
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania