Zdrowe placki z cukinii stanowią doskonałą alternatywę dla klasycznych placków ziemniaczanych. Cukinia zawiera 5 razy mniej kalorii niż ziemniaki, jest jednak bardzo neutralna w smaku, dlatego sekret smacznych placków z cukinii leży w odpowiednim ich przyprawieniu.
My najbardziej lubimy placki z cukinii z dodatkiem czosnku, cebuli i koperku.
![Zdrowe placki z cukinii Zdrowe placki z cukinii](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2016/11/IMG_7847_logo.jpg)
Składniki na zdrowe placki z cukinii:
- 2 cukinie po około 30 dag
- 0,5 cebuli
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki zdrowej soli (kamienna, morska, himalajska)
- odrobina pieprzu
- odrobina zdrowego tłuszczu do smażenia
- mały pęczek koperku
Wykonanie
Umyte cukinie bez obierania zetrzeć na tarce do jarzyn z grubymi oczkami. Wymieszać dokładnie z solą i zostawić około 30 minut na sitku, aby uwalniana woda swobodnie wyciekała.
Po 30-tu minutach dokładnie wycisnąć resztki wody. Następnie przełożyć do naczynia i wymieszać z posiekaną w kostkę cebulką, wyciśniętym czosnkiem. Wbić jajka, dodać mąkę, sól, posiekany koper i ponownie wymieszać.
Na rozgrzany na patelni zdrowy tłuszcz do smażenia wykładać po łyżeczce wymieszanego ciasta, spłaszczając ciasto łyżeczką, aby uzyskać płaskie placki. Smażyć po obu stronach na złoty kolor.
![Zdrowe placki z cukinii Zdrowe placki z cukinii](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2016/11/IMG_7846_logo.jpg)
Takie zdrowe placki z cukinii doskonale smakują same, ale również mogą posłużyć jako baza do tworzenia bardziej wyszukanych aranżacji kulinarnych. Można na przykład dodać do nich odrobinę dobrego jogurtu naturalnego i dodatkowo posypać ulubionymi ziołami.
Porcja dla 4 osób.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
![recipe image](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2016/11/IMG_7842_logo.jpg)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![gray](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/gray.png)
![gray](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/gray.png)
![gray](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/gray.png)
Bardzo fajna propozycja. Na pewno wypróbuję.
a co dodać zamiast mąki ziemniaczanej?
Możesz dać inną mąkę.
Uwielbiam! Pyszne i delikatne, dużo smaczniejsze niż ziemniaczane, a nawet nie jestem fanką cukinii.