Brukselka większości kojarzy się z czymś niesmacznym… dziwnie pachnie, ma ostry smak, podobno jest nawet gorzka. Nawet Franklin z bajki – mały żółwik – nie przepadał za brukselką. Najwyraźniej jego mama nie wiedziała, że można ją ugotować w smaczny sposób. Nie uwierzysz jak sposób przyrządzenia brukselki diametralnie wpływa na jej walory smakowe! 🙂
Zupa brukselkowa z kaszą jaglaną:
- 1,5 l wody
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 1 mała pietruszka
- gruby plaster selera
- 15 cm pora
- 2 ziemniaki
- 15 brukselek (mogą być mrożone)
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki surowej kaszy jaglanej (lub komosy ryżowej) + 1 szklanka wody
Przyprawy:
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 szczypty kozieradki i kminku w ziarenkach
- szczypta kurkumy (na czubku noża)
- 0,5 łyżeczki lubczyku i macierzanki lub tymianku
- 1 płaska łyżka dobrej soli
- 1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Marchewki, cebule, pietruszkę, selera pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce, jeśli tak lubisz. Pora pokrój w krążki.
W garnku zagotuj wodę, dodaj przyprawy i wszystkie warzywa (oprócz czosnku i brukselek) albo pokrojone w małą kostkę, albo starte na tarce. Po 5 minutach gotowania dodaj brukselki, a po kolejnych 10 minutach czosnek, tłuszcz i ugotowaną kaszę i wyłącz gaz.
Kaszę jaglaną przygotuj w osobnym naczyniu. Opłucz ją i zalej w garnku szklanką wody. Gotuj 15 minut, po czym odstaw z gazu i poczekaj kolejne kilka minut, aby stężała. Następnie pokrój w garnku nożem na kawałki i dodaj do zupy.
Możesz surową wypłukaną kaszę dodać do gotowania zupy, razem z brukselkami. Zupa też będzie smaczna i zaoszczędzi Ci to pracy. Choć większość osób bardziej lubi kaszę ugotowaną osobno i pokrojoną w kostkę.
Porcja dla 4 osób na raz.
UWAGA!
Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Jaglany Detoks w 2 tygodnie.
ZAPRASZAMY!
Od początku byłam pozytywnie nastawiona, zmobilizowana i wiedziałam, że podołam mimo wszystko. Po kursie mam lepsze samopoczucie, ogólnie bardziej zmobilizowałam się w kuchni. Dzięki temu, będę nadal stosowała te przepisy bo bardzo mi odpowiadają oraz smakują. Najbardziej podobało mi się wideo na żywo na fb, można było "porozmawiać" zadawać pytania oraz grupa wsparcia, fajni ludzie z którymi można było powymieniać się spostrzeżeniami oraz wątpliwościami. Fajne tez było to że nie było podanego całego planu posiłków tylko każdego dnia trzeba było czekać, to bardziej mobilizuje. Cieszę się, że zrobiłam oczyszczanie 🙂
O podnoszeniu odporności już napisałam. Brukselka, jako warzywo zarówno krzyżowe, jak i zielonolistne, posiada w sobie mikroelementy, które po pierwsze zapobiegają uszkodzeniom DNA, a po drugie naprawiają te, które już powstały. Nadmienię, że uszkodzenie DNA prowadzi do nowotworów, a może się to stać na skutek wystawiania organizmu na toksyny lub z braku mikroelementów. Warzywa krzyżowe posiadają szczególny skład chemiczny – zawierają związki siarki (stąd ostry lub gorzki smak). Dzięki temu na skutek gryzienia, miażdżenia, siekania uwalniają się izotocyjany (ITC) – związki o silnym działaniu podnoszącym odporność, przeciwdziałającym i zwalczającym nowotwory. Co więcej badania na zwierzętach pokazały, że związki z warzyw zielonolistnych, do których należy brukselka, potrafią walczyć z helicobakter pylori (żołądkowcy ją znają). Bakteria ta jest główną przyczyną powstawania wrzodów żołądka. Warto spróbować, na pewno nie zaszkodzi. Kasza jaglana nie zawiera fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Nie zawiera glutenu. Jest wyjątkowo lekkostrawna. Dzięki sporej zawartości węglowodanów złożonych powoli uwalnia energię, czyli syci na długo. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe (dzięki czemu wspomaga leczenie kataru), dobrze wpływa na stawy, wygląd włosów oraz paznokci. Krzem wspomaga przemianę materii i ułatwia odchudzanie. W kuracjach leczniczych kaszę stosuje się jako kleik w chorobach żołądka, wątroby, trzustki, śledziony i przy anemii. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. Znajdziesz w niej łatwo przyswajalne białko, witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem. Przy kuracjach oczyszczających pomaga usuwać toksyny, metale ciężkie, zalegające pozostałości po lekach, w tym antybiotykach i inne złogi.
Jaglany Detoks – bezpłatny eBook!
1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu
5. Czy Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osiągnęły osoby, które przeszły detoks?
Często przygotowuje jarzynowa z kasza jaglana, tyle, ze kasze gotuje na sypko i każdy z domowników sam nakłada sobie ile ma ochotę, potem zalewa gorąca zupa i posypujemy obficie zieleninka