Zupa pomidorowa niezwykła

Z cyklu: “jak przechytrzyć nastolatkę” – zupa pomidorowa niezwykła. Dlaczego niezwykła?

Nie wiem z jakiego powodu nagle córka stwierdziła, że nie lubi dyni. Ciekawe, jak długo jeszcze będzie trwał ten okres… buntu chyba. Jadła, jadła i nagle stwierdziła, że nie lubi dyni. Hmmm. No, ale nie z takimi dawałam sobie radę. Wykorzystując miłość córki do zupy pomidorowej, stworzyłam nową recepturę.

I co usłyszałam? “Twoja zupa jest lepsza od mojej”. Czujesz? Piętnastolatka powiedziała do mamy: Twoja zupa jest lepsza od mojej. Przecież to ja ją uczyłam gotować zupę pomidorową! Co prawda według innej receptury, ale mojej. Ha, ha, ha! Się uśmiałam :-). Najważniejsze, że zupa została zjedzona z kilkoma dokładkami 🙂.

Składniki na zupę pomidorową niezwykłą (ponad 3 litry):

  • około 50 dag dyni (może być mrożona)
  • 1 duża marchewka
  • 0,5 białej białej części pora
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 700 ml passaty pomidorowej lub 1 kg świeżych pomidorów
  • 2 l wody
  • 1 łyżka soli nierafinowanej
  • po 1 łyżeczce suszonego lubczyku i bazylii
  • po 2 szczypty kozieradki, kurkumy, macierzanki, słodkiej papryki
  • 2 łyżki tłuszczu: masło klarowane lub tłuszcz kokosowy

Proporcje nie muszą być precyzyjne co do grama. Wszystkie składniki oprócz passaty gotuj 30 minut w 1 litrze wody (będzie mniej do miksowania). Następnie zmiksuj, przelej z powrotem do garnka i połącz z passatą oraz dodatkowym litrem wody i zagotuj. Jeśli masz świeże pomidory gotuj je ze wszystkim składnikami 30 minut.

Możesz też passatę i całą wodę dodać wcześniej, ale wówczas będziesz mieć więcej do miksowania.

Podawaj z ugotowanym w osobnym naczyniu pełnoziarnistym ryżem lub z pełnoziarnistym makaronem.

Dla naszej rodziny (5 osób) wystarcza na 2 dni.

A jeśli zastanawiasz się, jaki blender wybrać, to polecam ten, który ja używam. Tu jest więcej informacji o nim.

Zupa pomidorowa niezwykła
Zupa pomidorowa niezwykła

Zupa pomidorowa niezwykła
Zupa pomidorowa niezwykła

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa pomidorowa niezwykła
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania