Z cyklu: “jak przechytrzyć nastolatkę” – zupa pomidorowa niezwykła. Dlaczego niezwykła?
Nie wiem z jakiego powodu nagle córka stwierdziła, że nie lubi dyni. Ciekawe, jak długo jeszcze będzie trwał ten okres… buntu chyba. Jadła, jadła i nagle stwierdziła, że nie lubi dyni. Hmmm. No, ale nie z takimi dawałam sobie radę. Wykorzystując miłość córki do zupy pomidorowej, stworzyłam nową recepturę.
I co usłyszałam? “Twoja zupa jest lepsza od mojej”. Czujesz? Piętnastolatka powiedziała do mamy: Twoja zupa jest lepsza od mojej. Przecież to ja ją uczyłam gotować zupę pomidorową! Co prawda według innej receptury, ale mojej. Ha, ha, ha! Się uśmiałam :-). Najważniejsze, że zupa została zjedzona z kilkoma dokładkami 🙂.
Składniki na zupę pomidorową niezwykłą (ponad 3 litry):
- około 50 dag dyni (może być mrożona)
- 1 duża marchewka
- 0,5 białej białej części pora
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 700 ml passaty pomidorowej lub 1 kg świeżych pomidorów
- 2 l wody
- 1 łyżka soli nierafinowanej
- po 1 łyżeczce suszonego lubczyku i bazylii
- po 2 szczypty kozieradki, kurkumy, macierzanki, słodkiej papryki
- 2 łyżki tłuszczu: masło klarowane lub tłuszcz kokosowy
Proporcje nie muszą być precyzyjne co do grama. Wszystkie składniki oprócz passaty gotuj 30 minut w 1 litrze wody (będzie mniej do miksowania). Następnie zmiksuj, przelej z powrotem do garnka i połącz z passatą oraz dodatkowym litrem wody i zagotuj. Jeśli masz świeże pomidory gotuj je ze wszystkim składnikami 30 minut.
Możesz też passatę i całą wodę dodać wcześniej, ale wówczas będziesz mieć więcej do miksowania.
Podawaj z ugotowanym w osobnym naczyniu pełnoziarnistym ryżem lub z pełnoziarnistym makaronem.
Dla naszej rodziny (5 osób) wystarcza na 2 dni.
A jeśli zastanawiasz się, jaki blender wybrać, to polecam ten, który ja używam. Tu jest więcej informacji o nim.
Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zupa WYBORNA! No pycha! Nie wiem skąd Ty bierzesz pomysły na te zupy, ale nie mogę się ujeść 🙂 Dzięki!
To chyba dlatego, że kiedyś byłam grymaśnym dzieckiem 😉 Dziękuję 🙂