Jarmuż rośnie sobie u nas w ogródku. To wielka wygoda mieć go zawsze pod ręką. Aż dziw bierze ile wyśmienitych potraw można z niego wyczarować. Można zjeść go na zimno, na ciepło, wziąć do pracy. Jest niezwykle smaczny, gdy się go odpowiednio przyrządzi.
Składniki na fantastyczne pesto z jarmużu:
- 4 szklanki świeżego jarmużu
- 0,75 szklanki orzechów z nerkowca
- 0,25 szklanki pestek dyni
- 7 łyżek oleju lnianego
- 14 łyżek wody
- 0,5 łyżeczki zdrowej soli, np. himalajskiej
- 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania
Pestki dyni podpraż na suchej patelni i poczekaj aż wystygną.
Wszystkie składniki zmiksuj razem i gotowe.
Podawaj z makaronem pełnoziarnistym lub z kaszą jaglaną na ciepło albo na kanapkach z pieczywem pełnoziarnistym.
Porcja niecałe 0,5 litra pesto.
Jaglany Detoks – bezpłatny eBook!
1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu
5. Czy Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osiągnęły osoby, które przeszły detoks?
Jarmuż jest doskonałym źródłem prowitaminy A. Zaś witamina A, czy karoten, czyli prowitamina A, z której organizm syntetyzuje tę witaminę, są czynnikami niezbędnymi do prawidłowego wykorzystania białka przez organizm. Jarmuż, jako zielona roślina, jest źródłem chlorofilu, który działa oczyszczająco na organizm i powstrzymuje rozprzestrzenianie się grzybów, bakterii i innych mikroorganizmów. Dodatkowo chlorofil wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej. Zielone warzywa, a w tym jarmuż działają korzystnie na wątrobę.
Jarmuż dopiero niedawno polubiłam. Super przepisy, super blog 🙂 pozdrawiam
nie dawno odkryłam tą stronę i tak się ciesze, właśnie tego szukałam, wielkie dzięki.Biorę się do kompletowania składników no i zaczynam moją przygodę