Z wyglądu kojarzy się z sernikiem, ale w konsystencji jest inne. Nie jest puszyste, bardziej jak ugnieciony chleb. Lubię takie. Będąc dzieckiem świeży chleb doprowadzałam do takiego stanu. Gdy pierwszy raz je przygotowałam, cała rodzina się nim zachwyciła i zniknęło w ciągu godziny…
Składniki na waniliowe bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej:
Spód:
- 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
- 0,5 szklanki rodzynek
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
Ciasto:
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 4 szklanki wody
- 4 łyżki ksylitolu lub miodu
- ekstrakt z wanilii/laska wanilii – użyj to, co masz i tyle, ile chcesz, aby Ci smakowało
Polewa:
- 3 łyżki tłuszczu kokosowego
- 3 – 4 łyżki kakao
- 1 łyżka ksylitolu (możesz go zmielić na puder)
Spód
Płatki owsiane i rodzynki zalej wodą i odczekaj 5 minut. Następnie zmiksuj delikatnie z tłuszczem i wyłóż spód tortownicy (około 22 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. góra/dół i piecz 10 minut.
Ciasto
Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, przesyp do garnka z wodą (4 szklanki) i gotuj 3 minuty od zagotowania. Następnie zmiksuj z ksylitolem i wanilią. Wyłóż na upieczony spód. Piecz w piekarniku przez 10 minut (180 st góra/dół).
Polewa
Tłuszcz kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kakao i ksylitol. Dokładnie wymieszaj i polej nim ciepłe ciasto.
Ciasto pozostaw do ostudzenia, a następnie przestaw do lodówki, aby stężało.
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
Ciasto wygląda smakowicie i jest proste do zrobienia. Przepis skopiowałam i dodałam do swojego przepiśnika.
Pysznie wygląda i zamierzam uraczyć się takim deserem już wkrótce, ale zastanawiam się jeszcze nad ekstraktem z wanilii. Jakiego używacie i gdzie kupujecie? I czy ewentualnie wanilię można zamienić np ekstraktem cytrynowym? Jest dużo tańszy.
Edyta, możesz użyć laskę wanilii. Cytryna może sprawić, że ciasto będzie smakowało jak skiśnięte.
A ja jak zwykle nie wszystko rozumiem z przepisu.
1 ile tego ekstraktu z wanilii
2 kasze jaglaną po tych 3 minutach zmiksować z wodą która jeszcze będzie
3 no i co to ta kapiel wodna.
Wiem panie wszystko wiedzą ale ja nie.
? Tej wanilii to do smaku, ale możesz dać nawet całą laskę, jeśli nie masz ekstraktu.
W kaszy będzie jeszcze woda i z nią zmiksuj kaszę.
Kąpiel wodna to: wstawiasz miseczkę z tłuszczem do garnka z ciepłą wodą i podgrzewasz tę wodę tak, aby tłuszcz się rozpuścił. Ale możesz też rozpuścić tłuszcz takim sposobem, jak chcesz. ?
Mam taką małą sugestię. Zdjęcia, które zamieszczacie są piękne, ale nie pomagają w przygotowaniu ciasta. Na przykład stopień ugotowania kaszy bardzo mocno zależy od tego, na jakim gazie ją robisz (na jakiej mocy w kuchenkach indukcyjnych). Kiedyś robiłam jakieś Wasze ciasto, i wyszło za gęste (za mało wody, za mocno ugotowana kasza). Przydałyby się zdjęcia “od kuchni”, ciasta na różnych etapach przygotowania – szczególnie tych kluczowych, np. jak wygląda gotowe do wylania na blachę ciasto. To trochę pomaga zweryfikować w trakcie, czy nie pominęliśmy czegoś, czy nie za mało wody itp…
czy nie czuć goryczy ? Kasza jaglana jednak ma takową, do budyniów jaglanych używał płatków, bo goryczy nie czuć.
Gdyby robić koktajl, to nieco byłoby jej czuć, ale w tym cieście absolutnie nic nie czuć goryczy. Kaszę oczywiście dokładnie płuczemy.
Niestety wystąpiły problemy ktorych się spodziewalam 🙁 Czy to przez zbyt krotki czas? Wszystko zrobione zgodnie z przepusem (z 2/3 porcji). Kasza po ugotowaniu byla twarda ale ok. Po 10 minutach w piekarniku warstwa jaglana zupełnie płynna a kasza nadal twarda – to się wyczuwa. Czy tak powinno być? Nie zaryzykowałam i zostawiłam na dłużej w piekarniku. Piecze się aż kasza zmieknie a masa się zetnie. Mam nadzieję, że wyjdzie
“Ciasto” powinno być miękkie i gładkie jak sernik. Im dłużej pieczesz, tym bardziej “gumiaste” wychodzi. Napisz, jaki efekt uzyskałaś 🙂
Gumiasty 🙁 juz wiem to chyba kwestia zmiksowania kaszy! Albo za krótko i dlatego wyczuwalna była twarda kasza albo mam za słaby blender (to na pewno). Nie poddam się jednak i będę robić aż mi wyjdzie takie jak Twoje 😉 proponuję na początek z połowy porcji
Ciasto bezglutenowe ale przecież platki owsiane zawierają gluten, więc jak to w końcu jest?
Czyste płatki owsiane nie zawierają glutenu, jednak zostają niem “zanieczyszczone” w procesie produkcji i transportu. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić czyste płatki owsiane w 100% bezglutenowe.
Zrobiłam to ciasto wg przepisu. Niestety wyszło mi płynne. Moim zdaniem to miałam za dużo wody, chyba szklanka szklance nierówna. Zrobię jeszcze raz, kaszę ugotuję według siebie. Może dokładniej by było podać wodę w ml. Jeżeli chodzi o olej to mają być 3 łyżki już rozpuszczonego, a nie takiego gęstego ze słoika, tak? Kaszę mieszać mikserem czy blenderem? To jest różnica. Pozdrawiam.
Szklanka u mnie to 250 ml, ale nie ma to znaczenia, bo jakiej szklanki użyjesz do kaszy, takiej też użyjesz do wody, więc proporcje będą zwiększone lub zmniejszone ale zachowane.
Olej kokosowy prosto ze słoika, więc nie rozpuszczony. Miksuję blenderem.
Cieszę się, że spróbujesz jeszcze raz – ciasto jest naprawdę smaczne 🙂
Pozdrawiam 🙂
Zblenodować to nie to samo co zmiksować. Proszę podawać przepisy precyzyjniej, bo niepotrzebnie marnuje się składniki.
3 minuty to za mało, aby kasza zmiękła. Polecam gotować dłużej. Przepis fajny, ale niedokładnie podany. Szkoda.
Warto przed umieszczeniem przepisu na blogu poprosić kogoś o jego wykonanie czy jest na tyle zrozumiały, ze nie trzeba już nic dodawać do opisu.
SYNONIMY SŁOWA zblendować:
pokruszyć, poszatkować, połączyć, rozdrobnić, rozetrzeć, stopić, wymieszać, zmielić, zmieszać, zmiksować
3 minuty to w sam raz do tego ciasta – jest właśnie precyzyjnie, żeby ktoś nie przegotował kaszy (dlatego jest wyboldowane) – ono się potem jeszcze piecze. Nie wypuszczam nieprzetestowanego przepisu.
Ciasto wyszło przepyszne ? dziękuje za przepis, tylko zamiast płatków owsianych dałam jaglane
Świetny pomysł!