Babkę to tylko na Wielkanoc robimy. Właściwie to nie wiem dlaczego. Przecież jest takim pysznym i ślicznie wyglądającym ciastem. W tym roku mamy w planie zdrową babkę drożdżową z polewą z nerkowców.
Składniki na babkę miodową na Wielkanoc:
- 30 g drożdży
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 400 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej
- 150 g miodu
- 100 g rodzynek
- 100 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 100 ml mleka np. roślinnego
Składniki na polewę:
- 0,5 szklanki nerkowców
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka miodu lub innego zdrowego słodzika
- 2 łyżki soku z cytryny
- coś do ozdoby np. płatki migdałowe lub ziarno kakaowca
Przygotowanie ciasta
Jajko i żółtka roztrzep widelcem. Drożdże wymieszaj z łyżką letniej wody. Miód i tłuszcz rozpuść w kąpieli wodnej.
Do miski przesyp przez sito mąkę, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj oraz zagnieć. Ciasto będzie lepkie. Odstaw je przykryte ścierką w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby urosło.
Po tym czasie zagnieć je jeszcze raz, formę do babki posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym (0,5 łyżeczki) i włóż do niej ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aby jeszcze urosło.
Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika (170 st. góra/dół) i piecz 40 minut. Zanim wyjmiesz babkę z piekarnika upewnij się, że patyczek po wbiciu w nią jest suchy.
Po upieczeniu polej polewą i posyp dodatkami.
Przygotowanie polewy
Orzechy nerkowca wsyp do mleka, dodaj miód oraz sok z cytryny i po kilku minutach zmiksuj na gładką masę.
Jeszcze ciepłe ciasto polej polewą i ozdób np. płatkami migdałowymi lub ziarnem kakaowca.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz