Zupa krem z kiszonych buraków

Jadłospis na oczyszczanie warzywno-owocowe musi być smaczny i różnorodny. Jednak to nie wszystko, trzeba jeszcze zadbać o wykorzystanie wszystkich produktów – nic się nie może zmarnować. Ale co zrobić z burakami z zakwasu buraczanego? Można je zjeść w surówce, można dokładać do sałatek. Można też zrobić z nich zupę, taką jak ta!

Składniki na zupę krem z kiszonych buraków dla 2 osób:

  • 600 ml wody
  • 60 dag kiszonych buraków
  • 40 dag (4 sztuki) świeżych buraków
  • 1 duża marchewka
  • kawałek kapusty czerwonej jako „grzanki”
  • 0,5 łyżeczki macierzanki
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka zakwasu z buraków lub sok z 0,5 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (dla tych, którzy nie są na poście)

Składniki pokrój i gotuj 20 minut. Wyłącz gaz, dodaj czosnek, zakwas z buraków i zmiksuj zupę na gładki krem. Ja w swojej kuchni używam tego blendera, świetnie sobie radzi nie tylko z zupą krem.

Potrawę wlej do miski, oprósz na przykład natką pietruszki i dodaj kapuściane „grzanki”.

Nasz eBook z 3 dniowym oczyszczającym warzywnym jadłospisem!

Zupa krem z kiszonych buraków
Zupa krem z kiszonych buraków

UWAGA!

Zupa krem z kiszonych buraków doskonale sprawdzi się w ramach postu warzywno-owocowego.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Oczyszczanie warzywno-owocowe w 2 tygodnie.

ZAPRASZAMY!

Przed przystąpieniem do kursu obawiałam się czy podołam i czy wytrwam do końca. Po przejściu oczyszczania zauważyłam lekkość jelit, brak wzdęć i regularność wypróżnień. Dodatkowo zelżały mi bóle stawowo-mięśniowe.

Mam teraz lepsze samopoczucie i więcej energii. Schudłam też około 5 kg. Najbardziej mi się podobało prowadzenie przez Was tego kursu. Czułam się zaopiekowana, otrzymywałam wsparcie i zainteresowanie prowadzących i współuczestników.

Nie byłam jedną z wielu anonimowych osób, dla mnie to ważny wspierający element. Takie oczyszczanie polecam każdemu!

Anna Kowalczyk

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.

Dlaczego warto jeść buraki?
 

Burak wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę, działa przeciwnowotworowo, pomaga w menstruacji. Jest bogaty w składniki mineralne takie jak krzem, wapń, potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, magnez, kobalt, a także witaminy A, C, B1. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Wzmacnia odporność i pomaga w rekonwalescencji po przebytych chorobach.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa krem z kiszonych buraków
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
1.51star1stargraygraygray Based on 2 Review(s)