Po domowym sukcesie pasty z ciecierzycy przyszła kolej na soczewicę 🙂 Wykonuje się ją w taki sam prosty sposób i smakuje wspaniale. Najsmaczniejsza jest jedzona na liściu sałaty, cykorii, kapusty pekińskiej, krążku kalarepki.
Składniki na boską pastę z soczewicy:
- 0,5 szklanki suchej soczewicy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 5 pieczarek
- 0,5 szklanki podprażonych pestek dyni
Soczewicę wypłucz i ugotuj z warzywami przez 30 minut. Wody daj tak mało, jak to możliwe. Sól dodaj na koniec gotowania.
Po ugotowaniu wszystko zmiksuj blenderem wraz z pestkami dyni. Dopraw solą himalajską i gotowe 🙂
Soczewicę możesz użyć jakąkolwiek: pomarańczową, zieloną, czarną. Zamiast pestek dyni możesz dodać podprażony sezam. Część ziarenek dodaj w całości.
Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
Bezpłatny eBook, a w nim:
Zostaw komentarz