Mleko roślinne świetnie nadaje się do przygotowania napojów (koktajle), deserów (budynie) oraz dań (zupy, potrawki). Z uwagi na pochodzenie zawiera mało tłuszczu i cukru, jest więc nisko kaloryczne. Nie znajdziesz w nim również alergizującej kazeiny oraz hormonów spotykanych w mlekach zwierzęcych.
Jego jedyna wada w porównaniu do mleka zwierzęcego to zazwyczaj wyższy koszt. Można sobie jednak z tym poradzić przygotowując mleko roślinne samodzielnie w domu. Takie domowe mleko z uwagi na niski stopień przetworzenia i brak konserwantów jest bardzo odżywcze i oczywiście zdrowe.
Składniki na mleko z nerkowców:
- 100 g nerkowców
- 3 szklanki przegotowanej zimnej wody
- szczypta zdrowej soli
Nerkowce zmiksuj dokładnie z wodą. Czym lepszy blender (moc silnika i maksymalna ilość obrotów) tym bardziej kremowe i jednorodne otrzymasz mleko.
W naszej kuchni świetnie sobie z tym radzi taki blender. Dobrze zmiksowane orzechy (uwaga jakość blendera) nie będą wyczuwalne w mleku.
Gotowe mleko przelej do słoika lub butelki i wstaw do lodówki. Można przechowywać do 5 dni.
Zostaw komentarz