Sałatki, sałatki, jakież one są wygodne. I na kolację, i do pracy, i na śniadanie. A do tego zdrowe, bo z dużą ilością niezbędnego dla jelit błonnika. I białko też jest. I przeciwutleniacz, aby dłużej pozostać młodym. U nas Michał zawsze do pracy zabiera jakąś sałatkę.
Składniki na sałatkę z cukinią, soczewicą i awokado dla 2. osób:
- sałata rzymska (0,5 główki)
- awokado 1 sztuka
- soczewica zielona 4 łyżki już ugotowanej
- dowolna ilość ulubionych kiełków
- kapusta kiszona garść
- olej lniany 1 łyżka
- nasiona słonecznika 1 łyżka
Soczewicę opłucz i ugotuj ze szczyptą soli. Ugotuj najlepiej co najmniej 0,5 szklanki, aby mieć do innej sałatki. W dwa razy większej ilości wody niż soczewicy (15 minut).
Pokrój pół sałaty i awokado. Wszystkie składniki wyłóż na talerz, polej olejem i posyp słonecznikiem.
Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
Zostaw komentarz