Taka potrawa do świetny pomysł na jesień – jest dużo świeżych warzyw i można je wykorzystywać na pożywne, sycące zupy, gulasze. Ja bardzo lubię fasolę. Nawet rodzice mówili na mnie Fasolka, gdy byłam mała 🙂
Składniki na potrawkę z czerwoną fasolą dla 1-2 osób:
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- cebula 0,5 sztuki
- cukinia mała 150 g
- szpinak 4 garście
- fasola czerwona z puszki 7 łyżek
- dobra sól 3 szczypty
- pieprz czarny 2 szczypty
- kurkuma mielona 1 szczypta
- lubczyk suszony 3 szczypty
- czosnek niedźwiedzi 3 szczypty
- czosnek surowy 1 ząbek
- rzodkiewka 4 sztuki
- sezam 1 łyżka
Rozgrzej oliwę w rondlu, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, 2 łyżki wody i podduś z przyprawami do
miękkości około 5 minut. Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię, kilka łyżek wody i duś kolejne 3 minuty.
Dodaj świeży szpinak, a po 4 minutach (jak szpinak zmięknie) opłukaną fasolę. Zagotuj.
Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłóż do miski, posyp pokrojonymi rzodkiewkami i sezamem.
Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałych na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.
Zostaw komentarz