Coś lekkiego na nowy rok, aby odsapnąć po świąteczno-sylwestrowym tygodniu smakowitości ;-). Tę zupę podejrzałam w książce Beaty Sokołowskiej “Alkaliczny styl życia“, która jest bardzo pomocna dla zainteresowanych równowagą kwasowo-zasadową organizmu.
Przepis podejrzałam, ale zrobiłam po swojemu według kuchni Pięciu Przemian 🙂
Dla ułatwienia początkującym produkty ułożyłam według kolejności dodawania do potrawy.
Składniki na zupę jaglaną:
- 2,5 litra wrzątku (lubimy gęste zupy)
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki macierzanki
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka lubczyku
- 2 liście laurowe
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka siemienia lnianego
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- kawałek pora
- 2 cebule
- ćwierć selera
- 3 ząbki czosnku
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka soli kamiennej (my mało solimy)
Zagotować wodę i dodać kurkumę, macierzankę, majeranek, lubczyk i liście laurowe.
Następnie dodać pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, ziemniaki, zmielone siemię lniane i dokładnie opłukaną kaszę jaglaną. Zagotować.
Dodać pokrojony w talarki por, pokrojone w kostkę: cebule, seler i czosnek, a do tego ziele angielskie. Zagotować.
Dodać sól i gotować jeszcze 10 minut. Gotowe.
Taka zupa jest dobra nie tylko dla dorosłych, ale i dla małych dzieci. Szczególnie nasz najmłodszy bobas ją lubi.
Jaglany Detoks – bezpłatny eBook!
1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu
5. Czy Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osiągnęły osoby, które przeszły detoks?
Fajny przepis! A ile ma trwać to zagotowywanie kolejnych składników? Ile min w sumie ma sie ta zupa gotować aby kasza i ziemniaki nie były twarde. Pytam bo nigdy czegoś takiego nie gotowałam. Dziękuje za odpowiedż!
Hej Aniu, tu nie ma konkretnego czasu, bo każda kuchenka ze sowimi palnikami potrzebuje innego czasu, ale zagotować, czyli tak po prostu doprowadzić do wrzenia – pojawiają się bąbelki i wrzucasz kolejną partię. Potem jeszcze 10 minut od zagotowania i gotowe. Za długo się jej nie gotuje, ponieważ ziemniaki się rozpadną. Poza tym po wyłączeniu gazu zupa jeszcze dochodzi.
Dziękuję! tak też zrobiłam i zupa pyszna. Pierwszy raz robiłam zupe z kaszą jaglaną i ziemniakami…
Cieszę się 🙂
bardzo dobra : )
Super pomysły na zdrowe jedzenie. Rozumiem, że te porcje są na całą rodzinę, więc jest trochę problem z przygotowaniem na jedną osobę.
Tak na całą 5 osobową rodzinę, ale jeśli podzielisz wszystko na pół, to będzie akurat dla jednej osoby na 3 dni:-)
Albo można ugotować wg moich proporcji, po czym ugotowaną wrzącą zupę przelać do czystych słoików, zakręcić wyparzonymi nakrętkami i postawić “do góry nogami”. Po ostygnięciu upewnić się, że słoiki się zapasteryzowały, przestawić je do lodówki i zjeść zupę w ciągu 3 tygodni. 🙂 Ja tak robię z każdą zupą 🙂
Witaj na naszym blogu Tomaszu! 🙂
Dziękuję za odpowiedź. Panie są bieglejsze w kuchni i pewne rzeczy są dla nich w tej materii oczywiste.