Jakiś czas temu zastanawiałam się z czym ciekawym robić pasty dla rodziny. Jarmuż jest pod ręką, suszona fasola zawsze na półce i zrobiłam dwie pasty. Jedna niniejsza i jedna fasolowo-buraczana. Wcześniej zrobiłam pietruszkową i jest wyśmienita. Zabraliśmy wszystkie trzy do przyjaciół i zostali poproszeni o opinię. Najbardziej smakowała im fasolowo-buraczana, następnie pietruszkowa oraz fasolowo-jarmużowa. Bardzo się cieszę, że pasty smakowały nie tyko nam 😉
Składniki na pastę kanapkową z fasoli i jarmużu:
- pół szklanki suchej fasoli jaś
- dwie garście jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- szczypta zmielonej kozieradki
- szczypta zmielonej czarnuszki
- szczypta bazylii (lub 3 listki świeżej)
- szczypta soli kamiennej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 2 łyżki ekologicznej cebuli suszonej
- 1 łyżka oleju lnianego zimnotłoczonego
Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować ją do miękkości.
Wystudzoną fasolę zmiksować blenderem ręcznym z pozostałymi składnikami. Gotowe! 🙂
Mi najbardziej smakuje na liściu cykorii, choć tak szczerze, to jest to jednorazowo około 10 liści, bo jednym się nie najadam 😉 Do tego posypuję kiełkami wyhodowanymi przez syna.
Wspaniały posiłek!
Smacznego! 🙂
Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałych na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.
Jarmuż jest doskonałym źródłem prowitaminy A. Zaś witamina A, czy karoten, czyli prowitamina A, z której organizm syntetyzuje tę witaminę, są czynnikami niezbędnymi do prawidłowego wykorzystania białka przez organizm. Jarmuż, jako zielona roślina, jest źródłem chlorofilu, który działa oczyszczająco na organizm i powstrzymuje rozprzestrzenianie się grzybów, bakterii i innych mikroorganizmów. Dodatkowo chlorofil wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej. Zielone warzywa, a w tym jarmuż działają korzystnie na wątrobę.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Bardzo fajna pasta. Z jarmużem jeszcze nie robiłam 🙂
Testowana na rodzinie i znajomych 🙂
Mam mrożony jarmuż, nada się ? 🙂
Powinien się nadać. Ten nasz z ogródka również był zamrożony, gdy go zrywaliśmy 🙂
A jaki jest przepis na pastę fasolowo-buraczaną? 🙂
A tu się schował 😉 Właśnie go opublikowałam 🙂
Heh 🙂 Bardzo dziękuję 🙂
odpisałam przepis i bedę robic,napewno jest smaczna ta pasta kanapkowa,poniewaz robie tzw.smalec z fasoli i jest przepyszny