W sezonie na dynię po prostu musimy korzystać z jej dobroczynnego wpływu. Można przygotować ją i na wytrawnie i na słodko. Warto robić różne potrawy, aby dyni zjeść dużo i się nią nie znudzić. Rozmaitość potraw jest szczególnie ważna, gdy mamy dzieci 😉
Składniki na aromatyczną dynię zapiekaną z kaszą jaglaną dla 2-3 osób:
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 2 obrane kwaskowe jabłka
- 1 łyżeczka zdrowego tłuszczu (np. kokosowego lub masła klarowanego)
- 6 łyżek już ugotowanej kaszy jaglanej + 0,5 szklanki wody
- 2 szczypty kardamonu
Aromatyczna dynia zapiekana z kaszą jaglaną – sposób wykonania
Dyni użyj jakiejkolwiek z tym, że hokkaido nie obieraj. Dynię pokrój w małą kostkę, jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kaszę jaglaną wcześniej wypłucz i podgotuj 10 minut z tłuszczem.
Do naczynia żaroodpornego daj wszystkie składniki, wymieszaj, posyp kardamonem i wstaw do gorącego piekarnika (160 st, termoobieg na 40 minut). Po 20 minutach pieczenia przestaw na opcję góra/dół. Zapiekaj bez przykrycia.
Aromatyczna dynia zapiekana z kaszą jaglaną idealnie sprawdzi się w ramach Jaglanego Detoksu zalecanego przez nas dla osób, które chcą zmienić swój styl odżywiania, poczuć się lepiej i wyglądać kilka lat młodziej.
Więcej informacji o tym jak z naszym wsparciem możesz przejść swoje jaglane oczyszczanie znajdziesz pod tym linkiem
W sumie jedyną obawą było to, że po prostu będę głodna. Teraz mam więcej energii z rana. Na kursie wszystko było bardzo dopracowane i dobrze przemyślane. Zdecydowanie polecam ten kurs osobom które chcą zacząć drogą ku zmianie nawyków żywieniowych. Dwa tygodnie to niedługo, ale myślę że dla "zanieczyszczonych" osób to taki zdrowy kopniak i uświadomienie sobie, że jednak to co jemy/przyswajamy ma bezpośrednie odzwierciedlenie w tym jak się czujemy i wyglądamy. Można to poczuć na samym sobie w ekspresowym tempie. Dziękuję, było naprawdę bardzo fajnie :).
Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.
Zostaw komentarz