Dieta oczyszczająca – 3 dni na warzywach

Po co nam dieta oczyszczająca? Jako dziecko bardzo lubiłem spędzać czas z babcią Henryką, mamą mojego taty. Urodziła się w 1914 roku i żyła w czasach, które ja znam z nielicznych fotografii, dlatego jej opowieści były dla mnie szczególnie ciekawe. W jednej z opowieści

wspominała, że najtrudniejszy był przednówek – okres wiosenny, w którym zwykle kończyły się już zapasy żywności, a nowe jeszcze nie wyrosły. Ludzie musieli przetrwać kilka tygodni na wiosennej zieleninie – pościli.

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu wiosenne poszczenie było wpisane w “tradycję” przeciętnych ludzi. Zwykle nie było ich wyborem, ale smutną konsekwencją niskiej stopy życiowej, dotyczyło zdecydowanej większości żyjących wtedy ludzi. Nie zdawali sobie nawet sprawy jak dobroczynny wpływ miało to na ich zdrowie.

Poszczenie wiąże się z przyśpieszeniem procesu oczyszczania poprzez spowolnienie normalnych czynności trawiennych. Oczyszczanie organizmu, które jest następstwem poszczenia oznacza pozbywanie się toksyn i pozostałości nagromadzonych w naszym ciele zwykle z powodu spożywania nadmiernej ilości pokarmu bogatego w tłuszcze i białka. Warzywa należą do grupy pokarmów oczyszczających, wspomagają spalanie i pozbywanie się toksyn dostarczając jednocześnie cennych dla zdrowego odżywiania witamin i minerałów.

Trzydniowa dieta oczyszczająca

Trzydniowa dieta warzywna to jedna z łagodniejszych – dlatego od niej zaczynam 🙂 Nie trzeba się do niej szczególnie przygotowywać, oprócz oczywiście zrobienia solidnych warzywnych zakupów. Jest bardzo prosta, wystarczy przestrzegać następujące cztery zasady:

  1. Możesz jeść wszystkie warzywa oprócz ziemniaków. Dobrze, aby przeważały warzywa zielone: jarmuż, seler naciowy, cykoria, sałata, natka pietruszki, kapusta, por itd. W okresie przedwiosennym bardzo wartościowe są również warzywa korzenne, seler, pietruszka, marchewka, burak.
  2. Z owoców dozwolone są jedynie: jabłka, grejpfruty i cytryny.
  3. Większa część warzyw powinna być zjadana w formie surowej, najlepiej w postaci surówek i soków warzywnych. Gotowane warzywa najlepiej przyrządzać na parze lub zjadać razem z wywarem w formie zupy.
  4. Do picia dozwolone są jedynie herbatki ziołowe i owocowe oraz woda z cytryną.

Dieta oczyszczająca – zakupy

Na zdjęciu widać co kupiłem w dzień poprzedzający moją dietę, oczywiście w międzyczasie musiałem uzupełniać swoje zapasy. Pod zdjęciem lista zakupów na trzydniową dietę oczyszczającą.

Dieta oczyszczająca
Dieta oczyszczająca

Dieta oczyszczająca – warzywa korzenne:

  • seler
  • pietruszka
  • marchewka
  • burak czerwony
  • cebula
  • czosnek
  • por
  • rzodkiewka
  • kiełki różne, ew. można zrobić samemu

Dieta oczyszczająca -warzywa zielone:

  • sałata rzymska, masłowa, lodowa
  • jarmuż
  • cykoria
  • natka pietruszki
  • seler naciowy
  • brokuł
  • kapusta zielona

Dieta oczyszczająca – warzywa kolorowe:

  • papryka – różne kolory
  • pomidory, ewentualnie przecier w słoiku (zrobiony jesienią)
  • kalafior
  • pieczarki
  • kapusta czerwona

Dieta oczyszczająca – przetwory warzywne:

  • kapusta kiszona (ją akurat zrobiłem sam kilka tygodni wcześniej, ale może być kupna)
  • kiszone ogórki

Dieta oczyszczająca – owoce:

  • jabłka
  • cytryny
  • grejpfruty

Pozostałe:

  • woda do picia
  • przyprawy ziołowe
  • herbatki ziołowe i owocowe

Dieta oczyszczająca
Dieta oczyszczająca

Co piłem podczas diety oczyszczającej

Każdy dzień rozpoczynałem od wypicia dwóch szklanek wody z cytryną. Ten nawyk warto wdrożyć do codziennego stosowania, nie tylko podczas tej diety. Rano nasz organizm jest odwodniony i zwykle zakwaszony, dlatego dwie szklanki wody doskonale go nawadniają, a dodatek cytryny ułatwia odkwaszenie.

W ciągu dnia dużo piłem herbatek ziołowych i owocowych, moim niedawnym odkryciem jest napar z czystka. Herbata z czystka posiada bardzo dużo antyutleniaczy, spowalniające procesy starzenia komórek oraz działa antybakteryjnie i antywirusowo – jest doskonałym stymulatorem naturalnej odporności organizmu.

Najlepiej od razu zaparzyć sobie większą ilość herbaty, na przykład w takim dzbanku.

IMG_0585_logo

Herbatę ziołową piłem naprzemiennie z owocową, w moim przypadku była to herbata z aronii.

IMG_0669_logo

Każdego wieczora przygotowywałem dla całej rodziny po dwie szklanki soku z warzyw. Jako podstawa zawsze były jabłka, marchewka, czerwony burak.

IMG_0553_logo

Eksperymentując ze smakami dodawałem również cytrynę, ogórka zielonego i selera naciowego. Dzieci wolały wariant podstawowy, mi natomiast przypadł do gusty dodatek ogórka, jego aromat dodawał do smaku lekkości i świeżości.

IMG_0567_logo

Co jadłem podczas diety oczyszczającej

Trzy dni to naprawdę niedługo i biorąc pod uwagę różnorodność smaków i aromatów warzyw bez problemu można je wypełnić smacznymi i pożywnymi daniami.

Podstawę mojej trzydniowej diety stanowiło przepyszne leczo przygotowane na tę okazję przez Tatianę, bardzo aromatyczne, lekkie – doskonale smakowało zarówno na śniadanie jak i obiad. Oczywiście jadłem również inne potrawy 🙂

Dokładny przepis jak przygotować leczo znajdziesz tu.

IMG_0542_logo

Brokuł na parze z marchewkami i surówką selerowo -jabłkową

To proste i szybkie danie przygotowałem sobie na obiad drugiego dnia mojej diety. Umytego brokuła i marchewki należy ugotować na parze. W międzyczasie przygotować surówkę z pokrojonych w kostkę jabłek i selera naciowego i gotowe!

Ja do surówki zrobiłem jeszcze warzywną salsę składającą się z czerwonej papryki, selera naciowego, wody i suszonych pomidorów (bez oleju), wszystko zmiksowałem, ale smak był jakby tu rzec średni. Surówka bez salsy smakowała lepiej.

Na koniec dodałem jeszcze trochę kiełków brokułowych, które sam wyhodowałem według tego przepisu.

IMG_0661_logo

Pieczony kalafior

Trzeciego dnia diety na obiad zjadłem pieczonego kalafiora przyprawionego po upieczeniu nieaktywnymi płatkami drożdżowymi.

Robi się go naprawdę szybko: umytego i podzielnego na kawałki kalafiora włożyłem na 30 minut do piekarnika (150 stC). Początkowo piekłem go pod przykryciem, na ostatnie 10 minut zdjąłem przykrycie, dzięki temu ślicznie się zarumienił.

Pieczenie kalafiora znakomicie podkreśla jego smak (jest ostrzejszy), więc uwaga, jeżeli lubisz łagodne smaki to lepiej ugotuj go na parze.

IMG_0673_logo

Oczywiście zamiast płatków drożdżowych do przyprawienia kalafiora możesz użyć soli i ziół, ja jednak przepadam za serowo-orzechowym smakiem płatków drożdżowych. Płatki są jednocześnie doskonałym źródłem witamin i minerałów, w szczególności witaminy B12 tak ważnej dla osób, które nie spożywają mięsa.

Nasz eBook z 3 dniowym jadłospisem uruchamiającym autofagię!

Surówka z kiszonej kapusty

Mam nadzieję, że ta surówka gości na większości stołów. Zasługi kiszonej kapusty na wzmacnianie odporności naprawdę trudno przecenić. Oprócz cennych minerałów i witamin znajdziesz w niej mikroorganizmy, które mają korzystny wpływ na florę bakteryjną naszych jelit – to podstawa zdrowego odżywiania.

Na potrzeby trzydniowej oczyszczającej diety warzywnej przygotowałem jej uproszczoną wersję składającą się jedynie z kiszonej kapusty, cebuli i jabłka. Całość doprawiłem odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

IMG_0596_logo

Przekąski

Oczywiście to nie wszystko, co jadałem podczas trzydniowej diety oczyszczającej.

Gdy między głównymi posiłkami czułem jakiś głód, to chrupałem surową marchewkę, jadłem jabłko, grejpfruta, jarmuż lub świeże kiełki.

Jak się czułem podczas diety oczyszczającej

Przed rozpoczęciem diety miałem dwie obawy:

  1. Obawiałem się, że będę głodny.
  2. Tęsknota za codzienną kawą.

Zdecydowanie podczas tych trzech dni diety oczyszczającej nie głodowałem. Przygotowane dania i przekąski zaspokajały mój apetyt w 100%.  Jadłem do syta i sięgałem po jedzenie, gdy poczułem, że jestem głodny.

Tęsknota za kawą dopadła mnie pierwszego dnia diety, byłem wtedy w pracy. Podczas przerwy obiadowej po zjedzeniu obiadu zabrakło mi rytuału picia kawy. Wybrałem się wtedy na kilkuminutowy intensywny spacer zakończony wejściem po schodach – mózg się przy okazji dotlenił i potrzeba rytuału przeszła, jak ręką odjąć.

W kolejnych dniach było podobnie, gdy mnie dopadało popołudniowe zmęczenie siadałem na rower i po 30tu minutach szybkiej jazdy wracałem do domu jak nowo narodzony.

Z tych trzech dni diety oczyszczającej mam jeszcze dwie inne obserwacje:

  1. Lekki ból głowy na przełomie pierwszego i drugiego dnia.
  2. Intensywna praca żołądka drugiego dnia.

Bardzo rzadko miewam bóle głowy, na tyle rzadko, że nigdy nie pamiętam, kiedy ostatni raz mnie bolała głowa. Dlatego od razu zauważyłem, że pierwszego dnia diety oczyszczającej po południu zaczęła mnie boleć głowa. Na szczęście nie był to silny ból.

Drugiego dnia rano mój żołądek bardzo się ożywił – wydawał mnóstwo dźwięków (bulgotanie, mruczenie itd) i częściej musiałem chodzić do toalety. Trwało to około 24 godzin i trzeciego dnia przed południem wszystko wróciło do normy.

Na zakończenie

Trzydniowa warzywna dieta oczyszczająca zdecydowanie nie jest sposobem na szybkie i łatwe zrzucenie wagi – takich po prostu nie ma 🙂 Jest natomiast bardzo dobrą metodą na oczyszczenie organizmu po zimowej, zwykle dużo cięższej diecie i przygotowanie się, na nowy wiosenny sezon.

Te trzy dni innej kuchni to również dobry czas na zastanowienie się nad tym jak chcemy się odżywiać przez kolejny rok, pięć, dziesięć lat? Czy chcemy bazować na szybkich wysoce przetworzonych produktach czy też poświęcić jednak część czasu na przygotowanie zdrowego posiłku w domu? Kilka inspiracji dotyczących zmiany nawyków żywieniowych znajdziesz w artykule: Jak jeść zdrowiej i czuć się lepiej

To trudne decyzje, bo z jednej strony wymaga (z pozoru) więcej zaangażowania i pracy, a z drugiej nasz genialny organizm całkiem nieźle radzi sobie z obecnym fastfood’em, więc po co sobie zawracać tym głowę?

Dla mnie odpowiedź jest prosta – dlatego, że z każdym rokiem organizm (przeciążona toksynami wątroba, osłabione nerki) będzie radził sobie coraz gorzej i czym wcześniej przestawimy się na zdrowe odżywianie tym dłużej będziemy się cieszyć zdrowiem i witalnością.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.