Domowe mleko roślinne owsiane – to jest dopiero prosta sprawa! Aby kupić mleko roślinne trzeba zapłacić około 7 zł, a tu – szklanka płatków owsianych, woda i mleko gotowe. My często używamy mleka roślinnego: do kasz, do kakao, do puddingów. Jest bardzo odżywcze i można podawać je tym, którzy nie mogą pić mleka krowiego i nie lubią koziego.
Składniki na domowe mleko roślinne owsiane:
- szklanka płatków owsianych
- 4-5 szklanek przegotowanej wody
- 1 łyżka syropu daktylowego lub innego zdrowego słodzika
Płatki namoczyć w 3 szklankach wody na noc. Rano wszystko zmiksować, dodać resztę wody i przecedzić przez sitko. Takie mleko jest gęste i balsamiczne.
W naszej kuchni już od dłuższego czasu używamy tego blendera i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni! 🙂
Owies działa kojąco, leczy układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę, zawarty w nim błonnik wiąże i usuwa toksyny z układu pokarmowego, wzmacnia mięsień serca. Jest jednym z pokarmów najbogatszych w krzem, który usuwa z komórek substancje toksyczne, uszczelnia naczynia włosowate, zwiększa wytrzymałość i regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Owies zawiera czynniki powstrzymujące rozwój grzybów. Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu. Ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź. Jest doskonały w profilaktyce infekcji. Płatki owsiane mają dużą zawartość błonnika i małą ilość kalorii. Same dobre rzeczy i dla dziecka i dorosłego:-)
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
A w którym momencie dodajemy syrop daktylowy? Wieczorem, czy rano?
Gdy mleko przecedzisz i posmakujesz, że Ci brakuje słodyczy, to wówczas dodajesz syrop. Równie dobrze możesz go pominąć. Witaj na naszym blogu! 🙂
Dziękuję.
Nie wiem czy tak miało być, ale wyszło mi jakieś wodniste. Może za słabo zmiksowałam?
Dodaję zimną wodę, prawda?
Może to zależy od płatków. Moje wychodzi dość gęste. Jak się pije to czuć trochę jak balsam. Woda przegotowana może być ciepła.
Do takiego prozdrowotnego przepisu to chyba tylko przefiltrowana woda pasuje…w dobrym filtrze molekularnym np. z naturalną mineralizacją. Bez filtracji posmak wody zepsułby smak tego mleczka.
Ile takie mleko może postać w lodówce?
W szklanej butelce, zakręcone, w lodówce 2-3 dni.
Witam Was kochani <3, czy polecacie analogiczne postępowanie z płatkami orkiszowymi? czy np lepiej jest je zagotować wcześniej?
Można dokładnie tak samo.
Witam
Mam pytanie czy ten mikser rozdrabnia surowe mięso ? Chodzi mi o to żeby też mielić mięso ?
Artykuł bardzo ciekawy.
Pozdrawiam
Ewa
Cześć Ewa, do siekania/mielenia mięsa używamy dedykowanej maszynki do mielenia, więc nigdy nie próbowaliśmy robić tego w blenderze. Jednak jeżeli daje sobie radę z ciecierzycą (twarde ziarna miele na mąkę) bo myślę, że zmieliłby nawet mięso razem z kośćmi 🙂