Dynia po grecku

Gdy przychodzi sezon na dynię i w ogródku dojrzewają nasz ulubione hokkaido, wówczas wymyślam jak by ją zjeść ze smakiem, ale nie tylko w zupie czy budyniu. Sięgam wówczas do mojego podniebienia, które podpowiada mi, jak połączyć ją z innymi smakami. Tak powstała dynia po grecku…

Nazwę swoją uzyskała dzięki serkowi feta. I jest pyszna 🙂

Takie małe kółka uzyskasz z dyni piżmowej. Ale nie muszą być kółka, mogą być półksiężyce.

  • Dynia 200 g (ile zjesz)
  • Ser feta 40 g (3 paski)
  • Rukola (garść)
  • Oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
  • Słonecznik 10 g (1 łyżka)

Rozgrzej piekarnik 190 st., góra/dół. Dynię pokrój na półksiężyce lub plastry (w miarę cienko), połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w piekarniku 30 min. Ja lubię po 15 minutach przełożyć dynię na drugą stronę.

W międzyczasie upraż słonecznik i pokrusz ser feta. Dynię ułóż na talerzu, posyp rukolą, fetą i słonecznikiem. Polej oliwą i gotowe. Świetnie komponuje się z czubricą zieloną lub lubczykiem.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.