W naszej rodzinie zielony groszek najbardziej lubi chyba syn. Zdania są, co prawda podzielone między Michałem a synem, ale chyba jednak syn lubi bardziej. A ja oczywiście wymyślam, jak by tu ich zaskoczyć. Lubię wymyślać. Gotować niekoniecznie, ale wymyślać tak 😉 Do tego, aby nie było w posiłkach za dużo glutenu na co dzień, gotuję makaron ryżowy.
Składniki na groszkowy sos bezglutenowy z orzechami do makaronu dla 2 osób:
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. ryżowego)
- 1 szklanka wody
- 0,5 łyżeczki zdrowej soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek ekstra vergine lub masła klarowanego
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 15 dag (1 szklanka mrożonego groszku)
- 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanych wybranych orzechów
Do garnka daj mleko, wodę, sól, oliwę i mąkę ryżową. Zagotuj od czasu do czasu mieszając. Gotuj 2 minuty, a następnie dodaj groszek. Gotuj od zagotowania około 5 minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec dodaj natkę pietruszki, zagotuj i wyłącz gaz. Poczekaj jeszcze około 5 minut, aby smaki się zharmonizowały.
W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu.
Na talerz wyłóż makaron, polej sosem, posyp orzechami i gotowe.
UWAGA: Pobierz przepisy!
“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe“
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.
Odwzajemniam się przepisem na mus groszkowo-bananowy
2 banany (skóra w brązowe plamy)
rozmrożony groszek 250g
Zmiksować na pastę