Groszkowy sos bezglutenowy z orzechami do makaronu

W naszej rodzinie zielony groszek najbardziej lubi chyba syn. Zdania są, co prawda podzielone między Michałem a synem, ale chyba jednak syn lubi bardziej. A ja oczywiście wymyślam, jak by tu ich zaskoczyć. Lubię wymyślać. Gotować niekoniecznie, ale wymyślać tak 😉 Do tego, aby nie było w posiłkach za dużo glutenu na co dzień, gotuję makaron ryżowy.

Składniki na groszkowy sos bezglutenowy z orzechami do makaronu dla 2 osób:

  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. ryżowego)
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki zdrowej soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek ekstra vergine lub masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 15 dag (1 szklanka mrożonego groszku)
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych wybranych orzechów

Do garnka daj mleko, wodęsól, oliwę i mąkę ryżową. Zagotuj od czasu do czasu mieszając. Gotuj 2 minuty, a następnie dodaj groszek. Gotuj od zagotowania około 5 minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec dodaj natkę pietruszki, zagotuj i wyłącz gaz. Poczekaj jeszcze około 5 minut, aby smaki się zharmonizowały.

W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu.

Na talerz wyłóż makaron, polej sosem, posyp orzechami i gotowe.

Groszkowy sos bezglutenowy z orzechami do makaronu
Groszkowy sos bezglutenowy z orzechami do makaronu

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Groszkowy sos bezglutenowy z orzechami do makaronu
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)