Jarmuż, ta bardzo zdrowa roślina jest trudna do wdrożenia w zdrowej kuchni. Owszem, można go przyrządzić na wiele smacznych sposobów, ale jak zrobić, aby spożyło go nawet dziecko?
Koktajl, jakież to proste. Można do niego wrzucić, odpowiednich proporcjach, całkiem sporo prozdrowotnych składników. Jarmuż, znajdujący się na czele skali ANDI będzie dobrze działał na cały organizm. Tutaj znajdziesz artykuł o żywności przeciwnowotworowej, a tutaj znajdziesz pomysł na inny koktajl z dodatkiem jarmużu.
Składniki na koktajl tropikalny z jarmużem dla 1. osoby:
- jarmuż kilka liści – zacznij od mniejszej ilości i z czasem staraj się ją zwiększać (jeśli dasz go za dużo, koktajl będzie gorzki)
- pomarańcza 1 sztuka
- kurkuma mielona 1 szczypta
- mleko kokosowe 150 ml
- daktyle 4 sztuki
- nasiona chia 2 łyżki
- orzechy włoskie 3 sztuki
- lód 2 kostki – opcjonalnie
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.
Smacznego i na zdrowie!
Więcej pomysłów na wykorzystanie jarmużu znajdziesz poniżej:
- kolorowa sałatka z dyni na jarmużu
- sałatka z kaszy jaglanej z pesto jarmużowym
- sałatka z sałaty rzymskiej z jarmużem
Na zdrowie!
Jarmuż jest doskonałym źródłem prowitaminy A. Zaś witamina A, czy karoten, czyli prowitamina A, z której organizm syntetyzuje tę witaminę, są czynnikami niezbędnymi do prawidłowego wykorzystania białka przez organizm. Jarmuż, jako zielona roślina, jest źródłem chlorofilu, który działa oczyszczająco na organizm i powstrzymuje rozprzestrzenianie się grzybów, bakterii i innych mikroorganizmów. Dodatkowo chlorofil wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej. Zielone warzywa, a w tym jarmuż działają korzystnie na wątrobę.
Zostaw komentarz