Majonez domowy bez jajek. Ostatnio gdzieś wyczytałam, że można zrobić majonez ze słonecznika. Pomyślałam, że to niezły pomysł, taki majonez dłużej może postać w lodówce i wyjęłam słonecznik z pudełka. Stwierdziłam, że reszta składników powinna być taka sama, jak w zwykłym majonezie domowym i zabrałam się do pracy.
Bardzo mi zasmakował szczególnie do surówki z marchewki. Dałam dzieciom na spróbowanie surówkę ze zwykłym majonezem i tym ze słonecznika. Nie zauważyły różnicy. Choć, gdy smakuje się go łyżeczką, różnicę łatwo można wyczuć.
![Majonez domowy bez jajek Majonez domowy bez jajek](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2016/03/IMG_0838_logo-1024x683.jpg)
Składniki na majonez domowy bez jajek:
- 150 ml słonecznika
- 120 ml wody
- 5 łyżek oleju lnianego zimnotłoczonego
- pół łyżeczki gorczycy
- 2 szczypty kozieradki
- 2 łyżki cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Wszystko razem zmiksować w blenderze i gotowe 🙂
![Majonez domowy bez jajek Majonez domowy bez jajek](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2016/03/IMG_0830_logo-1024x683.jpg)
![Majonez domowy bez jajek Majonez domowy bez jajek](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2016/03/IMG_0837_logo-1024x683.jpg)
Kwasy tłuszczowe zawarte w słoneczniku zapewniają zdrową cerę, włosy, wpływają na prawidłowe działanie gruczołu tarczycy i nadnerczy, dzięki czemu wzmacniają odporność. Wspierają zdrowie krwi, nerwów i naczyń krwionośnych. Ponadto są ważnym elementem w procesie transportu i rozkładu cholesterolu.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
![recipe image](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2016/03/IMG_0819_logo.jpg)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![gray](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/gray.png)
![gray](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/gray.png)
Zrobiłam tę pastę, ale to nijak nie przypomina u mnie majonezu
a o smaku to już nie wspomnę.
Po dodatkowym doprawieniu użyłam jako pastę do pieczywa.
Jak się go posmakuje samego, to rzeczywiście nie jest taki, jak jajeczny, ale z marchewką jest bardzo podobny 🙂