Jak napisał Paul Pitchford: „Dzikie warzywa dają nam dużo siły i witalności, zwłaszcza kiedy sami je zbieramy”. Jest w tym dużo prawdy, bo ruch na świeżym powietrzu to podstawa zdrowia. Dlatego bierzemy rękawiczki i pędzimy do lasów, parków i ogródków po świeżą pokrzywę. Maj to najlepszy czas na zbiory. Możemy ją ususzyć i później pić w formie naparów, używać jako płukanek do włosów. Ale to później. Wiosną zachęcam do picia świeżo wyciskanych soków z pokrzywy. A jakże! Wtedy ma ona najwięcej składników.
Pokrzywa ma działanie ochronne na błony śluzowe organizmu ze względu na dużą zawartość beta-karotenu (prowitaminy A). Zawarty w pokrzywie chlorofil powstrzymuje rozwój wirusów i pozwala płucom wydalić pozostałości oparów chemicznych, pyłu węglowego, dymu tytoniowego – czyli coś na czasie po sezonie grzewczym.
![Mamy maj - pijemy pokrzywę! Mamy maj - pijemy pokrzywę!](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2018/05/IMG_4732_logo.jpg)
Jest dobra przy osłabionym trawieniu, gdy pojawił się kaszel, spłycony lub świszczący oddech, też astma, której towarzyszy odkrztuszanie lepkiej flegmy.
Również ze względu na zawartość beta-karotenu pokrzywa ma ochronne działanie na płuca i jelito grube. A jak wiemy, jelito grube to nasze centrum zarządzania organizmem (do pary z mózgiem).
Działa lekko moczopędnie i usprawnia pracę nerek, a więc jest dobra, aby pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Korzystnie działa na nerki, pęcherz moczowy i drogi moczowe, a dzięki chlorofilowi na porost włosów i odbudowę krwi, co ważne dla osób anemią lub na przykład celiakią.
Sok z pokrzywy jest bardzo dobrym sposobem na dostarczenie do organizmu kwasu foliowego, który często tracimy podczas gotowania zielonych warzyw. A kwas foliowy, wespół z żelazem, miedzią i witaminą K – składniki pokrzywy – biorą udział w tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny, czyli polepszają jakość krwi.
![Mamy maj - pijemy pokrzywę! Mamy maj - pijemy pokrzywę!](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2018/04/zielony-1.jpg)
Pokrzywa zawiera mnóstwo antyoksydantów w postaci witamin C, E, kwasu foliowego czy beta-karotenu, które rozprawiają się z tymi wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie organizmu oraz powstawanie chorób. Zatem pomaga utrzymać nasz organizm młodym.
Dawno temu moi rodzice mieli zakład produkcyjny.
W wakacje pojechałam z przyjaciółmi samochodem w Bieszczady. Gdy wracaliśmy zobaczyliśmy unoszący się nad miastem dym. Dojechawszy na miejsce pracy moich rodziców okazało się, że spłonął budynek, w którym był ich zakład. A wiesz, jak wyglądali uwijając się przy wynoszeniu ocalałych towarów? Jak po urlopie. Piękni i witalni. Oni przez cały maj pili sok z pokrzywy.
A w jaki sposób ja wyciskam sok z pokrzywy?
Moja wyciskarka doskonale sobie z nią radzi, więc ją zachwalam. Najpierw płuczę całe rośliny pod bieżącą wodą, po czym wyciskam w towarzystwie jabłka i limonki. Sok jest pyszny. Dzieci piją go z nami i nawet nie czują pokrzywy, a jarmuż wyczuwają.
![Mamy maj - pijemy pokrzywę! Mamy maj - pijemy pokrzywę!](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2018/03/IMG_4214_logo.jpg)
PS. Komu się nie zaleca picia pokrzywy: pokrzywa nasila działanie leków na cukrzycę; tydzień przed i po zabiegach chirurgicznych; przy lekach przeciwzakrzepowych, przy niewydolności nerek.
PS 1. KLIKNIJ TUTAJ, aby dowiedzieć się więcej o wyciskarce którą używam w swojej kuchni.
Pozdrawiam słonecznie!
Zostaw komentarz