Uwaga, uwaga, jeżeli jesteś fanką jadania gołąbków a czasem nie masz ochoty zawijać farszu w liście kapusty to możesz w tym celu wykorzystać zielone papryki. Po wyczyszczeniu gniazd nasiennych powstają śliczne “sakiewki”, do których wkładasz swój lubiony farsz.
Potrzebne będzie jeszcze kilka super zdrowych składników i wyśmienite papryki zielone faszerowane tylko warzywami gotowe. Smacznego!
Składniki na papryki zielone faszerowane tylko warzywami:
- 4 małe papryki (porcja dla 2 osób)
- 20 dag pieczarek
- 10 dag dyni
- 2 cebule
- 4 garście świeżego szpinaku (może być jarmuż)
- pół łyżeczki dobrej soli
- szczypta kozieradki (można pominąć)
Papryki zielone faszerowane – sposób przygotowania
Pieczarki umyć, cebule obrać i wszystko pokroić w drobną kostkę. Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przygotowane składniki (oprócz szpinaku i papryk) wraz z przyprawami dać do garnka i pogotować 10 minut, aby odparować wodę. Na koniec dodać szpinak zamieszać i za 3 minuty wyłączyć gaz.
W międzyczasie przygotować papryki. Nakroić od góry i usunąć z nich nasiona. Delikatnie, aby papryki nie popękały.
Napełnić papryki farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. z termoobiegiem (180 bez termoobiegu). Piec około 30 minut.
Jeśli wcześniej zaczną się marszczyć (jak widać na zdjęciu) oznacza to, że są gotowe do wyjęcia.
Do takich papryk bardzo mi pasuje upieczony buraczek w rozmarynie. Obranego buraka pokroić w kostkę, włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i upiec razem z paprykami (w dwóch osobnych naczyniach).
Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.
Pieczarki oprócz wielu witamin i minerałów zawierają lektyny wiążące przeciwciała – przyłączają się one do zainfekowanych komórek ułatwiając limfocytom ich neutralizację. Dlatego są ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto zawierają składniki mineralne (żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, wapń), witaminy z grup A, B, D, E, kwas foliowy i błonnik.
Szpinak zawiera dużo składników odżywczych, min. żelazo, które uczestniczy w procesie tworzenia się czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Te zaś transportują głównie tlen, który zabierają z płuc i przenoszą do narządów ciała, ale także dwutlenek węgla, który transportowany jest z komórek do płuc, skąd jest wydalany. Żelazo buduje skórę, włosy i paznokcie. Ma również wpływ na układ odpornościowy. Najlepiej się wchłania w towarzystwie witaminy C. To prawda, że żelazo możesz znaleźć w innych produktach, ale im bardziej różnorodna dieta, tym lepiej, gdyż nie tylko żelazo jest w szpinaku. Znajdziesz tam również wapń, fosfor, magnez, witaminy B1, B2, PP, C.
Buraki wzmacniają serce, uspokajają ducha, poprawiają krążenie, oczyszczają krew, korzystnie wpływają na wątrobę, pomagają w menstruacji. Są bogaty w składniki mineralne takie jak żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, a także w witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Porcja 100 gr buraków zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Buraki wzmacniają odporność i pomagają w rekonwalescencji po przebytych chorobach. Działają bakteriobójczo i przeciwnowotworowo.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz