Pasta z bakłażana i papryki – bałkański ajwar

Ta pyszna pasta jest bardzo popularna na Bałkanach. Wykorzystuje się ją do ryby, mięsa, kanapek… A do czego Tobie przyda się pasta o tak pięknej nazwie? Doskonale nada się jako dip do warzyw, jako pasta na kanapki na przykład z chlebkiem gryczanym, jako coś co zastąpi sos pomidorowy. Jest w y ś m i e n i t a !

Świetnie się nadaje na imprezy, dla mnie rewelacja! Miałam okazję jeść coś takiego i tak mi zasmakowało, że musiałam skomponować swoją. Na zdjęciu widać, że nawet junior się nią zachwycił 🙂

Składniki na pastę z bakłażana i papryki – bałkański ajwar:

  • bakłażan o wadze około 40 dag
  • 3 papryki o wadze około 60 dag
  • cebula o wadze około 10 dag
  • pomidory o wadze około 20 dag
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki dobrej soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • ostrej papryki tyle ile lubisz (ja nie dawałam)
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra vergine

Rozgrzej piekarnik do 150 st z termoobiegiem. Na blasze połóż przeciętego na pół i ponacinanego bakłażana, oczyszczone z nasion papryki, obraną i przekrojoną na pół cebulę i pomidory przekrojone na pół.

Pasta z bakłażana i papryki - bałkański ajwar
Pasta z bakłażana i papryki – bałkański ajwar

Piecz 30 minut, wyłącz piekarnik i poczekaj z wyjęciem jeszcze około 10 minut.

Następnie papryki przełóż do słoja i zakręć, aby zaparowały (na 10 minut) – dzięki temu łatwiej pozbędziesz się skórek.

Bakłażana ze skóry wydobądź łyżką, z papryk i pomidorów zdejmij skórę. Zmiksuj wszystkie składniki i gotowe. Z tej ilości składników otrzymasz około 700 ml wyśmienitej pasty.

Pasta z bakłażana i papryki - bałkański ajwar
Pasta z bakłażana i papryki – bałkański ajwar
Pasta z bakłażana i papryki - bałkański ajwar
Pasta z bakłażana i papryki – bałkański ajwar

Dlaczego warto jeść bakłażany?

Bakłażan posiada znaczne ilości składników odżywczych, między innymi błonnika i jest niskokaloryczny. Stanowi źródło bioflawonoidów odbudowujących tętnice i zapobiegających udarowi mózgu oraz innym rodzajom krwotoków.

Są pomocne w leczeniu miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Pomagają wątrobie w usuwaniu związków toksycznych z organizmu. Wspomagają usuwanie zastoju krwi poprzez rozpuszczenie zakrzepniętej krwi oraz nadmiernego rozrostu tkanek takich jak guzy i mięśniaki powstałe na skutek zastoju krwi.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasta z bakłażana i papryki - bałkański ajwar
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania