Ta pyszna pasta jest bardzo popularna na Bałkanach. Wykorzystuje się ją do ryby, mięsa, kanapek… A do czego Tobie przyda się pasta o tak pięknej nazwie? Doskonale nada się jako dip do warzyw, jako pasta na kanapki na przykład z chlebkiem gryczanym, jako coś co zastąpi sos pomidorowy. Jest w y ś m i e n i t a !
Świetnie się nadaje na imprezy, dla mnie rewelacja! Miałam okazję jeść coś takiego i tak mi zasmakowało, że musiałam skomponować swoją. Na zdjęciu widać, że nawet junior się nią zachwycił 🙂
Składniki na pastę z bakłażana i papryki – bałkański ajwar:
- bakłażan o wadze około 40 dag
- 3 papryki o wadze około 60 dag
- cebula o wadze około 10 dag
- pomidory o wadze około 20 dag
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki dobrej soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- ostrej papryki tyle ile lubisz (ja nie dawałam)
- 2 szczypty pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra vergine
Rozgrzej piekarnik do 150 st z termoobiegiem. Na blasze połóż przeciętego na pół i ponacinanego bakłażana, oczyszczone z nasion papryki, obraną i przekrojoną na pół cebulę i pomidory przekrojone na pół.
Piecz 30 minut, wyłącz piekarnik i poczekaj z wyjęciem jeszcze około 10 minut.
Następnie papryki przełóż do słoja i zakręć, aby zaparowały (na 10 minut) – dzięki temu łatwiej pozbędziesz się skórek.
Bakłażana ze skóry wydobądź łyżką, z papryk i pomidorów zdejmij skórę. Zmiksuj wszystkie składniki i gotowe. Z tej ilości składników otrzymasz około 700 ml wyśmienitej pasty.
Bakłażan posiada znaczne ilości składników odżywczych, między innymi błonnika i jest niskokaloryczny. Stanowi źródło bioflawonoidów odbudowujących tętnice i zapobiegających udarowi mózgu oraz innym rodzajom krwotoków.
Są pomocne w leczeniu miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Pomagają wątrobie w usuwaniu związków toksycznych z organizmu. Wspomagają usuwanie zastoju krwi poprzez rozpuszczenie zakrzepniętej krwi oraz nadmiernego rozrostu tkanek takich jak guzy i mięśniaki powstałe na skutek zastoju krwi.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Rewelacja! Polecam wszystkim
Witam, czy można go wekować? Ania
O tak. Pastę zagotować i do słoików.
Dziękuję