Jak zrobić pasztet wege bez pieczenia? Dzieci muszą mieć coś na kanapki. Lubią kanapki i jeśli nie ma nic w lodówce, jedzą sam chleb z sałatą. Przepadają za chlebem upieczonym przez Michała. Choć nie tylko, uwielbiają również chleb bratowej.
Myślałam, co by tu ukręcić i wpadłam na pomysł, że mogłabym rozszerzyć skład pasty pietruszkowej o suszone pomidory i coś jeszcze. Wyszedł pasztet. Z tą różnicą, że ten nie potrzebuje być pieczonym. Ja wiem, że w takim przypadku trudno go nazwać pasztetem, ale wystarczy go powąchać i pasztet jak nic! 🙂
Składniki na pasztet wege bez pieczenia:
- pół pęczka pietruszki
- 5 suszonych pomidorów z oleju (olej odlać)
- pół szklanki słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki oleju lnianego zimnotłoczonego
- 150 ml zimnej przegotowanej wody
- 2 szczypty soli kamiennej (lub innej dobrej soli)
- 2 szczypty kurkumy
- 2 szczypty kozieradki
- 2 szczypty czarnuszki (może być pieprz)
- 3 szczypty gałki muszkatołowej
- 2 szczypty słodkiej papryki
Słonecznik podprażyć z siemieniem lnianym i solą na suchej patelni. Poczekać aż wystygnie.
Pietruszkę trochę posiekać.
Do blendera dodać wszystko oprócz pietruszki i pomidorów i zmiksować. Następnie dodać pietruszkę oraz pomidory i ponownie dokładnie zmiksować. Gotowe.
W czym najlepiej miksować? Możesz użyć blendera ręcznego, jednak w naszej kuchni najlepiej sprawdza się ten blender.
Wychodzi prawie pół litra pasztetu. Może stać szczelnie zamknięty w lodówce do 4 dni.
Smacznego! 🙂
Kwasy tłuszczowe zawarte zarówno w słoneczniku, jak i siemieniu lnianym zapewniają zdrową cerę, włosy, wpływają na prawidłowe działanie gruczołu tarczycy i nadnerczy, dzięki czemu wzmacniają odporność. Wspierają zdrowie krwi, nerwów i naczyń krwionośnych. Ponadto są ważnym elementem w procesie transportu i rozkładu cholesterolu.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Przepyszna ta pasta?Dodałam tylko więcej suszonych pomidorów. Mojej córeczce też smakowała a niedawno skończyła roczek? Pozdrawiam
Fantastycznie! 🙂 Brawo dla mamy! 🙂
Czym mogę zastąpić kozieradki? Czy jak pominę to się zmieni smak?pozdrawiam
Okazało się ze mam kozieradkę,wyszedł pyszny a robi się ekspresowo, dziękuję za przepis,zagości na stałe,
Zdecydowanie możesz pominąć kozieradkę. 🙂
Super! Robiłam już dwa razy, myślę, że przynajmniej raz w tygodniu będzie u nas gościł – rewelacja! Dziękuję za przepis. Dzieci zjadają na chlebie z kiszonym ogórkiem, ja na chlebku gryczanym 🙂 Pozdrawiam
Ale fajnie 🙂 Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam
Rewelacyjny blog! Rewelacyjne przepisy! I przede wszystkim zdrowy rozsądek. Perełka wśród wszystkich kulinarnych blogów. Brawo
Ojej Pola, jaki wspaniały komentarz! 🙂 Dziękuję Ci za niego 🙂
To ja dziękuję za przepisy i cenne rady 😉 Szczerzę powiedziawszy się wciągnęłam w czytanie waszego bloga i widac gołym okiem że, poświęcacie trochę czasu na to wszystko i piszecie z pasją i zaangażowaniem – Ciekawe artykuły i ładne zdjęcia. Pozdrawiam i czekam na więcej 🙂
Mega pychota 🙂 U mnie w Video Przepisach będzie niebawem z dyni 🙂 Ale Wasza ze słonecznika wygląda prze pysznie 🙂 Muszę zrobić 🙂 Dzięki moi drodzy 🙂
Super przepis, Kochani! A czy mogę użyć pomidorów suszonych ale nie z oleju? Nie mam w tej chwili takich.
Pewnie, że możesz. W takiej sytuacji dodaj jeszcze jedną łyżeczkę oleju lnianego. Choć, jeśli pasta w smaku będzie ok, to nie musisz.
Doskonały pasztet 🙂 Każda osoba, którą nim poczęstowałam, już zaczyna robić swój 🙂