Którą fasolkę szparagową lubisz najbardziej – zieloną czy żółtą? W naszym domu podzieliliśmy się na dwa obozy – mniej więcej po połowie. W efekcie najczęściej na jeden posiłek gotujemy obydwie – każdy zjada tę, która mu bardziej smakuje 🙂
Fasolka szparagowa należy do grupy roślin strączkowych, oprócz odżywiającej nasz mikrobom skrobi opornej (błonnik) zawiera również białko. Warto po nią sięgać regularnie – latem i jesienią kupując świeżą a w okresach zimowych mrożoną.
Doskonale nadaje się do przyrządzania na parze – ma wtedy bardzo delikatny, słodko słony smak. Najlepiej smakuje lekko niedogotowana – jej chrupiąca konsystencja doskonale współgra z miękkością awokado i szpinaku, tak jak w poniższej sałatce.
Składniki na sałatkę z fasolką szparagową i awokado dla 1. osoby:
- garść fasolki szparagowej
- 0,5 awokado
- garść szpinaku
- garść roszponki
- 0,5 łyżki soku z cytryny
- 1 szczypta dobrej soli
- 1 łyżka oleju lnianego
- dodatkowe zioła, jakie lubisz
Fasolkę szparagową ugotuj na parze 10 minut od zagotowania. Jeśli masz mrożoną, to 5 minut.
Pozostałe warzywa pokrój na kawałki według uznania. Na talerzu ułóż: liście szpinaku, fasolkę, roszponkę, awokado skropione sokiem z cytryny (aby nie ściemniało), posyp szczyptą soli i polej olejem.
Posiada ona witaminę A, kwas foliowy (zalecany szczególnie kobietom, które planują zajść w ciążę oraz w jej trakcie), błonnik niezbędny w prawidłowej przemianie materii. Jest mało kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.
Ponieważ zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Avocado, ważny składnik zdrowego odżywiania, zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, Bkompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Avocado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zostaw komentarz