Sałatka z fasolką szparagową i awokado

Którą fasolkę szparagową lubisz najbardziej – zieloną czy żółtą? W naszym domu podzieliliśmy się na dwa obozy – mniej więcej po połowie. W efekcie najczęściej na jeden posiłek gotujemy obydwie – każdy zjada tę, która mu bardziej smakuje 🙂

Fasolka szparagowa należy do grupy roślin strączkowych, oprócz odżywiającej nasz mikrobom skrobi opornej (błonnik) zawiera również białko. Warto po nią sięgać regularnie – latem i jesienią kupując świeżą a w okresach zimowych mrożoną.

Doskonale nadaje się do przyrządzania na parze – ma wtedy bardzo delikatny, słodko słony smak. Najlepiej smakuje lekko niedogotowana – jej chrupiąca konsystencja doskonale współgra z miękkością awokado i szpinaku, tak jak w poniższej sałatce.

Składniki na sałatkę z fasolką szparagową i awokado dla 1. osoby:

  • garść fasolki szparagowej
  • 0,5 awokado
  • garść szpinaku
  • garść roszponki
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 szczypta dobrej soli
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • dodatkowe zioła, jakie lubisz


Fasolkę szparagową ugotuj na parze 10 minut od zagotowania. Jeśli masz mrożoną, to 5 minut.

Pozostałe warzywa pokrój na kawałki według uznania. Na talerzu ułóż: liście szpinaku, fasolkę, roszponkę, awokado skropione sokiem z cytryny (aby nie ściemniało), posyp szczyptą soli i polej olejem.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.