Kapusta pekińska należy do grupy warzyw krzyżowych, które w swoim składzie zawierają związki siarki. Na skutek drobnego siekania zamieniają się one w izotiocyjaniany, które mają silne działanie przeciwnowotworowe.
Jeżeli do tych niesamowitych właściwości kapusty pekińskiej dodamy fakt, że w naturalny sposób jest dostępna niemalże całym rokiem (szczególnie zimą), to naprawdę warto poznać co najmniej 101 sposobów jak ją smacznie przyrządzić.
Dość neutralny smak kapusty pekińskiej można wzmocnić na przykład kiszonym ogórkiem, chrzanem, ziołami, a wszystko “skleić” olejem lnianym, który jest bardzo dobrym źródłem działających przeciwzapalnie kwasów OMEGA-3.
Składniki na sałatkę z kapusty pekińskiej dla 1. osoby:
- liść kapusty pekińskiej
- 1 cały pomidor czerwony lub kilka koktajlowych
- 1 ogórek kiszony
- 15 sztuk czarnych oliwek
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 szczypta lubczyku suszonego
- 1 szczypta czarnego pieprzu
Warzywa pokrój w ulubiony sposób, dodaj olej, chrzan i zamieszaj. Posyp ziołami.
Ważne, aby podczas przetwarzania kapusty pekińskiej drobno ją pokroić i zgnieść.
To właśnie podczas miażdżenia ścianek komórek warzyw krzyżowych dochodzi do uwolnienia i wytworzenia się działających przeciwnowotworowo izotiocyjanianów.
Zostaw komentarz