Wprowadzając do swojego jadłospisu jajka zadbaj o to, aby pochodziły od “szczęśliwej kury”. Zdrowe jajka znoszą kury karmione naturalną karmą i mające dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu.
Gdzie kupić takie zdrowe jajka? Najlepiej u zaufanego hodowcy, który kury karmi wyhodowanym przez siebie zbożem i zapewnia im wybieg, na którym mogą wygrzebywać swoje przysmaki. O tym jak się hoduje zdrowe kury, które znoszą zdrowej jajka posłuchasz w tym podcaście.
Możesz też zakupić jajka oznaczone “0” – chów ekologiczny lub “1” – chów z dostępem do wolnego wybiegu.
Wiadomo, że warzywa powinny stanowić podstawę jadłospisu. Dodając do nich gotowane zdrowe jajka i soczewicę dodatkowo wzbogacisz smak i wartości odżywcze tak przygotowanej sałatki warzywnej.
Składniki na śniadanie z jajkami i czarną soczewicą dla 2. osób:
- 2-4 jajka
- 4 łyżki soczewicy czarnej
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 0,5 świeżej papryki
- 2 pomidory
- 0,5 ogórka
- 8 rzodkiewek
- ulubione kiełki
- 2-4 łyżki oleju lnianego
- 2 szczypty dobrej soli
- 1 ząbek czosnku
Soczewicę ugotuj w 2 razy większej ilości wody niż soczewicy (15 minut).
W międzyczasie pokrój warzywa, daj je do miski, polej olejem, wciśnij czosnek i dodaj soczewicę oraz pokrojone jajka. Wymieszaj.
Do takiego śniadania pasuje również soczewica brązowa i zielona.
Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
Zostaw komentarz