A czy Ty jadasz rzodkiew? Czy wiesz, jaka jest smaczna? A jaka zdrowa? Jest bardzo smaczna na surowo, łagodniejsza od rzodkiewek. Można pokroić na plasterki, na słupki, jak wolisz i zajadać do każdego posiłku. A tym razem proponuję ją jako danie obiadowe na ciepło i z soczewicą.
Składniki na soczewicę z rzodkwią na kolację dla 2. osób:
- oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- por kawałek białej części (około 5 cm)
- czosnek świeży 1 ząbek
- soczewica czerwona 3 łyżki
- woda 0,5 szklanki
- dobra sól 3 szczypty
- papryka w proszku 2 szczypty
- czarny pieprz 2 szczypty
- pomidor czerwony 1 mały
- sałata lodowa kilka liści
W rondlu lekko rozgrzej tłuszcz. Dodaj do niego pokrojonego na małe kawałki pora i posiekany czosnek. Mieszając czekaj aż się delikatnie podduszą, a następnie dodaj soczewicę, wodę oraz przyprawy.
Duś pod przykryciem około 10 minut. Ma być gęste, ale niech się nie przypala – jak trzeba dodaj jeszcze trochę wody.
Na koniec dodaj pokrojonego w kostkę pomidora.
W międzyczasie rzodkiew pokrój na słupki i ugotuj na parze al dente – 5 minut powinno wystarczyć.
Zjedz z sałatą.
Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
Zostaw komentarz