Święta bez tradycji wydają się być takie… puste. A tradycja usiana jest przygotowaniami, sprzątaniem domu, zakupami, gotowaniem, pieczeniem. Wiele osób twierdzi, że tego nie lubi, ale czyż nie jest miło mieć domek czystszy niż na co dzień? Czyż nie jest miło nie mieć potrzeby chodzenia na zakupy, bo wszystko już zostało kupione i przerobione? Czyż nie jest miło, że podczas świąt nie zastanawiamy się, co mamy zrobić na posiłek, bo wszystko czeka w lodówce?
No jest miło.
Lubię jeść ciasta, a jeśli do tego są zdrowe, to mam pełnię szczęścia. Na te święta z ciast przygotuję smakowite jaglane rafaello. Jest wspaniałe w smaku. Poleciła mi je koleżanka, a ja pokochałam je od pierwszego “mlaśnięcia”.
Składniki na znakomite jaglane rafaello nie tylko na święta:
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki owsianej (bezglutenowej)
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 jajko
- 0,5 kostki zimnego masła
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
Składniki na dwie masy (czekoladową i rafaello):
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 0,75 szklanki daktyli
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki soku z cytryny
Składniki na polewę:
- 3 łyżki tłuszczu kokosowego
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka ksylitolu
Kaszę jaglaną wypłucz na sitku i ugotuj w 2 szklankach wody (15 min). Po ugotowaniu podziel ją na pół – będzie potrzebna do obu mas. Nie czekaj aż wystygnie.
Ciasto – sposób wykonania
Masło drobno posiekaj z obiema mąkami. Dodaj jajko i ponownie posiekaj. Zagnieć ciasto. Jeśli się nie klei, dodaj odrobinę wody i zagnieć. Ulep z niego kulkę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 30 minut.
Następnie na dno tortownicy lub formy do tarty o średnicy około 24 cm połóż papier do pieczenia. Ciasto rozwałkuj w miarę cienko i wyłóż nim dno tortownicy. Jeśli słabo się wałkuje, po prostu wyklej jak potrafisz. Ciasto przed pieczeniem ponakłuwaj wykałaczką lub widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 20 minut.
Masa czekoladowa – sposób wykonania
Daktyle poprzekrawaj na pół, aby upewnić się, że nie ma w nich żadnej pestki. Przełóż je do szklanki, a szklankę zalej wrzątkiem do pełna i niech się moczą przez kilka minut. Następnie odlej wodę (przyda się do masy rafaello), zmiksuj je blenderem razem z 2 łyżkami wody od moczenia daktyli, kakao i jeszcze ciepłą kaszą jaglaną. Masę wyłóż na przestygnięty podkład.
Masa rafaello – sposób wykonania
Kaszę jaglaną zmiksuj z wiórkami kokosowymi, ksylitolem, cytryną i wodą od moczenia daktyli. Delikatnie wyłóż na masę czekoladową.
Polewa – sposób wykonania
Lekko rozpuść tłuszcz kokosowy, dodaj ksylitol, kakao i zmiksuj lub wymieszaj. Wylej na ciasto i wstaw je do lodówki aby stężało.
Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Ciasto na zdjęciu zrobiłam w formie do tarty o średnicy 27 cm, ale gdy następnym razem zrobiłam w formie do tortów o średnicy 24 cm, ciasto było wyższe i bardziej mi się podobało.
Jest bardzo smaczne nawet na trzeci dzień.
Kasza jaglana nie zawiera fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Nie zawiera glutenu. Jest wyjątkowo lekkostrawna. Dzięki sporej zawartości węglowodanów złożonych powoli uwalnia energię, czyli syci na długo. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe (dzięki czemu wspomaga leczenie kataru), dobrze wpływa na stawy, wygląd włosów oraz paznokci. Krzem wspomaga przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. Znajdziesz w niej łatwo przyswajalne białko, witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem.
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
Witam, czy masło można zastąpić olejem kokosowym?
Cześć Patrycja, nie próbowałam z olejem kokosowym i nie chciałabym Cię wprowadzić w błąd. Jeśli spróbujesz, koniecznie daj znać jak wyszło. A jeśli nie chcesz takiego spodu robić, to możesz wykorzystać spód z tego przepisu.
Pozdrawiam 🙂
Jak ugotować kaszę jaglaną? Proporcje kaszy do wody 1:2 czy inne? Jakiej ilości kaszy użyć do każdej masy – po równo czy inaczej?
Jest napisane w przepisie: “Kaszę jaglaną wypłucz na sitku i ugotuj w 2 szklankach wody (15 min). Po ugotowaniu podziel ją na pół – będzie potrzebna do obu mas. Nie czekaj aż wystygnie”.
Zatem 1 szklanka kaszy, 2 szklanki wody, podzielić na pół po ugotowaniu.
Jesteście świetni. ŻYCZĘ WAM SPOKOJNYCH, RODZINNYCH, SMACZNYCH I WESOŁYCH SWIĄT. Hania
Dziękujemy, dziękujemy, dziękujemy! I my życzymy dużo radości i wytchnienia! 🙂
Świetny deser. Zrobiłam tylko dwie warstwy z kaszą:kokosową i czekoladową, posypałam płatkami migdałów i położyłam truskawki, nie miałam daktyli, to dałam śliwki. Dziecko (1,5 roku) i goście zajadali się i nie mogli wyjść z podziwu, że takie smaczne a takie zdrowe:) Kocham wszystkie Wasze wpisy. Dziękuję za motywację do zdrowego odżywiania:)
I zobacz, jak bez wyrzutów sumienia można takie ciasto podać maluchowi 🙂 Cieszę, że odpowiadają Ci nasze przepisy. Dziękuję za zostawienie takiego komentarza 🙂
Pozdrawiam
Witam. Zrobiłam to przepyszne rafaello, ale spód czyli kruche ciasto wydaje mi się za twarde. Poza tym rewelacja!
Pozdrawiam
To może ciut więcej wody do ciasta potrzeba?
Cieszę się, że smakuje! 🙂
Witajcie! świetne są te Wasze przepisy! Ciasto wygląda obłędnie! Zamierzam je zrobić na roczek córci. Czy daktyle mogę zastąpić śliwkami lub syropem klonowym? Czy podczas karmienia można używać ksylitolu?
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Cześć Karolina! Możesz daktyle zastąpić śliwkami, ale zmieni to smak na śliwkowy i jeśli tak lubisz, to je spokojnie użyj. Syrop klonowy również możesz użyć, tylko dodaj kaszy jaglanej jeszcze 2 łyżki, ponieważ daktyle pozwalają tężeją, a syrop nie. Podczas karmienia możesz ksylitol, ale do 3 łyżek dziennie i obserwuj, czy nie uczula.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Serdecznie dziękuję za ekspresową odpowiedź. Pozdrawiam!
Rafaello wyszlo przepyszne, nie wiedzialam nawet ze z kaszy jaglanej mozna wyczarowac takie cudo! Sok z cytryny dodany do masy to swietny pomysl, dzieki temu ciasto nie jest zbyt slodkie. Zmodyfikowalam nieco spod i zamiast szklanki maki owsianej dodalam pol szklanki maki owsianej i pol szklanki maki z amarantusa. Dziekuje za podzielenie sie tym przepisem 🙂 Jola
Bardzo, bardzo się cieszę. Dziękuję za podzielenie się 🙂
Ciasto cudowne. Świetne połączenie smaków. Na spód zmieliłam płatki owsiane z kaszą gryczaną niepaloną i finalnie lekko było czuć akcent gryczany,ale on świetnie do tego ciasta pasował. Czytając inne komentarze jestem ciekawa smaku z suszonymi śliwkami.
Dziękuję za inspiracje i inne przepisy ?
Wspaniale, że Ci smakowało 🙂 Nie próbowałam ze śliwkami, ale myślę, że przyjemnie zaostrzyłyby smak.
Pozdrawiam ciepło, dziękuję i na zdrowie 🙂