W naszej domowej kuchni stawiamy na proste potrawy składające się z minimalnej ilości składników. Przygotowanie takiego odżywczego obiadu zajmie Ci nie więcej niż 30 minut.
Użyte w przepisie warzywa dostarczą solidną porcję mikroelementów, oraz odżywiającego florę bakteryjną błonnika. Dodatek fasoli i tofu uzupełni posiłek o długo utrzymujące sytość białko.
Składniki na zupę krem curry z kalafiorem i papryką dla 2. osób:
- kalafior (około 500 g)
- 1 mała świeża papryka
- 1,5 szklanki wody (można dodać więcej)
- 0,5 łyżeczki dobrej soli
- 0,5 łyżeczki curry (możesz kupić lub zrobić własną)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 1 ząbek czosnku
- 4 plastry tofu około 100 g
- kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki (wypłucz ją)
- kilka listków kolendry
Kalafiora, paprykę i przyprawy gotuj 20 minut. Po tym czasie dodaj czosnek, oliwę, mleko, zmiksuj potrawę.
W naszej kuchni używamy tego blendera i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. Dzięki wysokim obrotom zupa po rozdrobnieniu jest aksamitnie kremowa.
Na koniec zupę krem wlej do miski i dodaj tofu pokrojone w kostkę oraz fasolę.
Posyp listkami kolendry.
Zostaw komentarz