Stanęłam w sklepie, spojrzałam na buraki. A co tam – kupiłam – coś się wymyśli. I się wymyśliło. Tak trochę na leniuszka – wrzuciłam warzywa, jakie miałam, do garnka i się ugotowały.
Tak – są jakieś granice lenistwa – same ugotowane i zmiksowane buraki smaku na zupę nie zaspokoją, ale gdy dodamy do nich coś jeszcze, to i owszem.
Składniki na zupę krem z buraków z batatem i cykorią:
- 2 buraki
- 0,5 batata
- mała pietruszka
- selera tyle, co pietruszki
- mała cebula
- 2 szklanki wody
- 200 ml mleka kokosowego (albo 100 ml śmietany 18% jeśli używasz)
- 1 łyżeczka dobrej soli
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- główka cykorii
Buraki, batat, pietruszkę, seler, cebulę pokrój na mniejsze kawałki i gotuj 30 minut z przyprawami. Dodaj mleko kokosowe i zmiksuj zupę blenderem ręcznym lub kielichowym. Pokrój cykorię na paski i dodaj do zupy.
Jeśli masz jasną cykorię, wrzuć ją na wrzącą zupę, aby zredukować goryczkę. Jeśli zaś masz czerwoną, nie zagotowuj jej – ona nie jest gorzka.
Zupę przelej do misek i gotowe.
Buraki czerwone są szczególnie cennym warzywem z uwagi na dużą zawartość betacjanów, które działają bakteriobójczo i przeciwnowotworowo. Betanina to naturalny barwnik, dzięki któremu buraki uzyskują piękną burgrundową barwę, betaina jest przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki, które są przyczyną powstawania przewlekłych stanów zapalnych prowadzących do chorób przewlekłych. W swoim składzie mają całe spektrum witamin: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C oraz minerałów: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt. Dodatkowo buraki czerwone są bogatym źródłem kwasu foliowego, porcja 100 gr zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
Od czego zacząć rozsądne wprowadzanie zdrowego odżywiania? Zajrzyj do tego bezpłatnego eBooka, znajdziesz w nim 6 kluczowych kroków jak to zrobić.
Bezpłatny eBook, a w nim:
Zostaw komentarz