Dynia to jak dla mnie niesamowite warzywo. Z takiego małego nasionka wyrasta taaaka wieeelka kula. To trochę jak ze słoniem – je tylko rośliny, a taki duży rośnie. Wiem, że to nie ma związku, ale tak mi się kojarzy 😉 Trochę odeszłam od tematu – a zatem zupa krem z dynią i orzechami to wspaniały rarytas. Dzięki tym orzechom.
Składniki na krem z dynią dla 2. osób:
- 300 ml wody
- 25 dag dyni
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- marchewka
- mała pietruszka
- 10 cm białej części pora
- 2 garście szpinaku
- 1 łyżka oleju lnianego
- 8 orzechów włoskich
Przyprawy:
- 3 szczypty dobrej soli
- po 2 szczypty kurkumy i pieprzu
- opcjonalnie imbir
Zagotuj wodę i wrzuć do niej wszystko pokrojone jakkolwiek, oprócz czosnku, szpinaku, orzechów i oleju. Gotuj z przyprawami 15 minut.
Kaszę jaglaną ugotuj osobno: wypłucz ją, dodaj 1,5 szklanki wody i gotuj 15 minut.
Wyłącz gaz, dodaj czosnek i zmiksuj na gładko. Orzechy posiekaj z garścią liści oregano. Zupę przelej do misek, posyp orzechami, szpinakiem i gotowe.
Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A, przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.
Zostaw komentarz