Zupa krem z dynią i orzechami włoskimi

Dynia to jak dla mnie niesamowite warzywo. Z takiego małego nasionka wyrasta taaaka wieeelka kula. To trochę jak ze słoniem – je tylko rośliny, a taki duży rośnie. Wiem, że to nie ma związku, ale tak mi się kojarzy 😉 Trochę odeszłam od tematu – a zatem zupa krem z dynią i orzechami to wspaniały rarytas. Dzięki tym orzechom.

Składniki na krem z dynią dla 2. osób:

  • 300 ml wody
  • 25 dag dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • 10 cm białej części pora
  • 2 garście szpinaku
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 8 orzechów włoskich

Przyprawy:

Zagotuj wodę i wrzuć do niej wszystko pokrojone jakkolwiek, oprócz czosnku, szpinaku, orzechów i oleju. Gotuj z przyprawami 15 minut.

Kaszę jaglaną ugotuj osobno: wypłucz ją, dodaj 1,5 szklanki wody i gotuj 15 minut.

Aby kasza jaglana po ugotowaniu nie miała gorzkiego posmaku, należy przed gotowaniem wypłukać ją pod bieżącą wodą.

Wyłącz gaz, dodaj czosnek i zmiksuj na gładko. Orzechy posiekaj z garścią liści oregano. Zupę przelej do misek, posyp orzechami, szpinakiem i gotowe.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A, przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.