Dziko rosnące ryby morskie są świetnym źródłem niezbędnych kwasów OMEGA3 (EPA, DHA). Tylko jak je przygotować, aby były smaczne i nie straciły swoich cennych właściwości?
Kwasy tłuszczowe OMEGA3 należą do grupy niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo wrażliwe na utlenianie. Pod wpływem tlenu i wysokiej temperatury bardzo łatwo tracą prozdrowotne właściwości a nawet stają się toksyczne.
Jak zatem w domowych warunkach je przygotowywać? Świetnym sposobem będzie przygotowanie zupy, niższa w porównaniu do pieczenia temperatura i krótki czas obróbki minimalizują ewentualne straty składników odżywczych.
Składniki na zupę warzywną z dorszem dla 2. osób:
- 2 szklanki wody
- mała pietruszka
- około 5 cm pora
- 2 liście laurowe
- 3 szczypty czarnego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki dobrej soli
- około 300 g polędwicy dorsza
- 0,5 papryki czerwonej świeżej
- mała cukinia (około 100 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków kolendry
Do wrzątku daj pokrojoną na małą kostkę włoszczyznę i przyprawy. Gotuj 20 minut. W międzyczasie upewnij się, że w rybie nie ma żadnej ości.
Następnie dodaj rybę (dorsz, ale może też być morszczuk), pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w półplasterki cukinię (nie obieraj) oraz liście kolendry i gotuj na bardzo małym ogniu 7 minut od zagotowania.
Na koniec dodaj oliwę i delikatnie zamieszaj, nie gotuj. Wlej zupę na talerz, posyp świeżymi listkami kolendry i gotowe.
Możesz zabielić mlekiem z nerkowców (nie gotuj, bo się zważy) lub kokosowym (możesz zagotować).
Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.
Zostaw komentarz