Dynia zapiekana z jabłkami i jaglanką

Sezon dyniowy kusi barwnymi warzywami, z którymi często nie wiadomo, co zrobić. Chciałoby się je wprowadzić do rodzinnego menu, ale jak to zrobić, aby smakowało wszystkim członkom rodziny?

Taki deser dla wygłodniałych to doskonały poczęstunek, który będzie i pożywny i bardzo zdrowy. Doskonały na oczy, układ pokarmowy, serce, skórę i wagę 🙂

Składniki na dynię zapiekaną z jabłkami dla 2. osób:

  • 200 g dyni (2 szklanki pokrojonej w kostkę)
  • 2 duże jabłka
  • 3-4 łyżki kaszy jaglanej, ugotowanej z olejem kokosowym
  • 4 szczypty kardamonu mielonego
  • 4 szczypty cynamonu mielonego

Włącz piekarnik – nie się nagrzeje do 160 st. z termoobiegiem, lub 180 st. góra/dół.

Dyni użyj jakiejkolwiek z tym, że hokkaido nie obieraj. Dynię pokrój w małą kostkę, jabłko zetrzyj na tarce.

Do naczynia żaroodpornego daj dynię, jabłko, wcześniej ugotowaną kaszę, wymieszaj, posyp kardamonem i cynamonem, przykryj i wstaw do gorącego piekarnika na 40 minut.

Po tym czasie jest gotowe do zjedzenia.

Smacznego!

Dynia zapiekana z jabłkami
Dynia zapiekana z jabłkami
Dynia zapiekana z jabłkami
Dynia zapiekana z jabłkami
Dynia zapiekana z jabłkami
Dynia zapiekana z jabłkami
Dlaczego warto spożywać kaszę jaglaną?

Kasza jaglana jest jednym z niewielu zbóż nie zawierającym fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ogrzewa organizm, szczególnie jeśli ją podprażysz. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe, dobrze wpływa na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci. W kuracjach leczniczych stosuje się ją w chorobach trzustki, śledziony i przy anemii. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. W kaszy jaglanej znajdziesz białko, witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem. Nie zawiera glutenu.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem minerałów i witamin, przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten, minerały alkalizujące: wapń, potas, magnez. Dorze wpływa na regenerację układu pokarmowego, przeciwdziała pogarszaniu się wzroku.

Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków. Dobrze wspomaga regenerację organizmu i utratę nadmiarowej wagi w zdrowy sposób.

Źródła informacji

Jaglany Detoks – bezpłatny eBook!


 

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu
5. Czy Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osiągnęły osoby, które przeszły detoks?

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Dynia zapiekana z jabłkami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)