Grochówka w stylu wege? Tak, grochówka kojarzona jest z wędzonką lub podsmażoną kiełbasą, a tu masz: grochówka w stylu wege i do tego w zgodzie z kuchnią Pięciu Przemian! Oczywiście jeśli ktoś nie jest zainteresowany Pięcioma Przemianami, to w niczym nie przeszkadza – nie ma tu żadnych nieosiągalnych składników :-).
O kuchni Pięciu Przemian można posłuchać w podcaście pod tajemniczym tytułem: Kuchnia Pięciu Przemian. Polecam!
A tymczasem przypomnę, że to nie pierwsza potrawa gotowana tym sposobem i nie wiem jeszcze, jak to wpłynie na moje zdrowie (i tak jestem póki co szczęśliwą posiadaczką zdrowego organizmu), ale smak jest NIESAMOWITY. Może nie czuć tak bardzo wędzonki, albo mi się wydaje, ale zupa jest PRZEPYSZNA (jak dla naszej rodziny).
Jestem nią zachwycona
Na zdjęciu poniżej dla ułatwienia sobie zapamiętania kolejności dokładania składników zrobiłam mały schemacik podstawy wszystkich moich zup bezmięsnych i ułożyłam składniki w kolejności kuchni Pięciu Przemian. Dla mnie to duże ułatwienie 🙂 Składniki lądują we wrzątku w kolejności od lewej strony do prawej. Po każdym dorzuceniu grupy składników potrawę zagotowuję i dopiero dokładam kolejne. No chyba, że jest to grochówka, gdzie po dodaniu grochu czekam 40 minut z dodaniem marchewki wraz z towarzystwem.
To, co się zmienia, to dodatki, które należy włożyć do zupy w odpowiednim momencie. Dla przykładu w zupie pieczarkowej pieczarki idą w tej samej grupie, co ziemniaki, a dokładniej chwilę przed ziemniakami.
A na przykład w grochówce groch należy dorzucić zaraz po pierwszych przyprawach, przed marchewką.
I tym podobnie z innymi warzywami, w zależności, czy to ma być zupa brokułowa, czy kalafiorowa, albo na przykład buraczkowa.
Składniki na grochówkę w stylu wege ułożone w kolejności lądowania w garnku:
- 3 litry wody
- 1 łyżeczka kozieradki
- pół łyżeczki macierzanki (może być tymianek, ale ja nie lubię)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 liście laurowe
- łyżka pokruszonego suszonego lubczyku (może być kilka listków świeżego)
- 2-4 łyżki majeranku
- 2 szklanki grochu
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- dyni tyle, co marchewki (można pominąć)
- 80 dag ziemniaków
- por
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- kawałek selera
- 2 cebule
- 1 łyżka czerwonej papryki wędzonej
- 2 łyżki zdrowej soli gruboziarnistej
Zatem do dzieła
Zagotowuję wodę i wrzucam kozieradkę, macierzankę, kurkumę, liście laurowe, lubczyk i majeranek. Po zagotowaniu dorzucam uprzednio namoczony groch (co najmniej 8 godzin). Gotuję 40 minut.
Następnie dorzucam pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę, dynię (ja mam zamrożoną) i ziemniaki.
Zagotowuję i dorzucam pokrojony w krążki por, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę seler oraz cebulę.
Zagotowuję, dodaję paprykę i sól, gotuję 5 minut i wyłączam gaz. Pozostawiam pod przykryciem. Po 10 minutach od dodania soli sprawdzam, czy zupa jest już doprawiona. Jeśli tak – zjadam. Jeśli nie – dodaję jeszcze soli i czekam kolejne 10 minut, aby zupa się zharmonizowała z solą 🙂 Gotowe.
Grochówka w stylu wege gotowa! Smacznego!
Wyszło prawie 5 litrów zupy.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zupełnie zapomniałam,że groch istnieje… Nie jadłam go wiele lat! Dziękuje za przypomnienie!
Jutro zrobię tę zupe, bo zupełnie nie znam smaku grochu…. Jakoś fasola raczej u mnie dominuje a groch przecież bardzo odżywczy… Pora naprawic błąd zapomnienia.
Daj znać, czy Ci taka posmakowała 🙂
Lecę po groch, namoczę na noc – ja lubię cały, niełuskany i jutro będzie grochówa 😀 Jeśli jest tak pyszna jak zupa fasolowa z Twojego przepisu, to już się nie mogę doczekać 😉 I naprawdę coś jest w tym gotowaniu z Pięcioma Przemianami – jakoś tak smaczniej wszystko wychodzi, a zupy to już w szczególności…. 🙂
Ja to bym powiedziała, że nawet smaczniejsza niż fasolowa 🙂
Pyyyycha grochówka 😀 I jak to z takimi zupami bywa, w następne dni jeszcze smaczniejsza 😉 Jednak mój numer 1 to fasolowa, może dlatego że dawno jej nie robiłam 🙂 Z zup ja jeszcze uwielbiam barszcz ukraiński i czasem robię go bez strączkowych, czasem z fasolą, a czasem nawet z soczewicą (jak zapomnę że trzeba coś namoczyć) 🙂
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało 🙂 A w piątek wyjdzie przepis na barszcz z kaszą jaglaną. Prosty i pyszny 🙂
Witam czy wiecie coś na temat diety bezglutenowej czy to to samo co zdrowe odżywianie
To zależy. Jeśli gluten Ci zdecydowanie szkodzi i masz stwierdzoną celiaklię, to tak – bezglutenowo byłoby zdrowo.
W przeciwnym przypadku nie byłoby zdrowo, ponieważ gluten jako białko jest nam niezbędny. Jednak w rozsądnych ilościach i w dobrej jakości.
Dobrze jest mieć w swoim menu przepisy bezglutenowe, ale nie w 100%
Witaj Maria na naszym blogu:-)
A kiedy należy dodać wędzoną paprykę?
Przed solą. Już uzupełniłam 🙂
Pyszna, pyszna, pyszna zupa!!!
Od kilku dni szukałam przepisu na grochówkę bez mięsa i ten mnie zaintrygował. Trochę w obawie czy smaki rodzinie podejdą zrobiłam pół porcji no i to był błąd, wielki blad! Mąż mięsożerca zjadł dwa talerze, synek 1,5 roku dwie porcje, ja jestem zachwycona smakiem. Dziękuje za przepis.
Yupiii! Cieszę się! To nasza ulubiona zupa ?
Ja również jestem pod wrażeniem smaku zupy 🙂 zawsze robiłam ją wg przepisu Bożeny Kropki teraz będę robić wg Tatiany 🙂
Ojej, strasznie się cieszę 🙂 Dziękuję 🙂
To jest najlepsza grochówka na świecie, Droga Tatiano:))))
U nas w stałym menu, zwłaszcza zimą. Mam tylko pytanie czy celowo nie ma tu grama tłuszczu?