Jaki wybrać blender – G21 Perfection czy Vitamix A2300i? Który z nich ma lepszy stosunek jakości do ceny? I co najważniejsze, który blender najlepiej poradzi sobie w naszej kuchni?
Michał i ja zanim dokonamy zakupu zawsze zaczynamy od produktów tańszych. Nie zakładamy z góry, że jeśli coś jest drogie, to znaczy że najlepsze. Dobre tak, ale czy najlepsze?
Czasem okazuje się, że tańsza rzecz bardzo dobrze spełnia swoje zadanie w porównaniu do droższych odpowiedników, a czasem jednak nie. Dla przykładu oprawki do okularów – zawsze startuję od 60 zł, aby skończyć na 300-400 zł. Są lżejsze, bardziej giętkie, nie bolą od nich uszy i nos – są lepsze i tyle.
Do czego zmierzam
Podobnie mieliśmy z blenderami. Kupując na początku taki za 90 zł okazywało się, że pieniądze są stracone, ponieważ nie był w stanie poradzić sobie ze składnikami na pasztet, a ja bardzo lubię pasztety, tylko że muszą być kremowe. Nie lubię grudek w pasztetach. Byłam więc strasznie zniechęcona do robienia go.
A jak zrobił koktajl, to mnóstwo było w nim skórek, więc był nieapetyczny. Mleka roślinnego też nie potrafił zrobić efektywnie – wychodziło dużo odpadów i mało mleka.
Można kupić blender w takiej cenie jaka się tylko zamarzy – można go nawet kupić na raty – ale czy trzeba iść aż tak daleko?
Jak dużo trzeba wydać pieniędzy na blender, aby być z niego zadowolonym? 150, 500, 1 000 zł? A może 3 000 lub 5 000 zł? Odpowiedź brzmi: to zależy. To zależy od wielu rzeczy, ale przede wszystkim zależy od potrzeb. Pomijam chęć posiadania jakiejś rzeczy, bo sąsiad ma, albo bo może się kiedyś przyda. Wówczas cena się nie liczy i nie warto czytać dalej.
Teraz skupiam się na potrzebie posiadania blendera do szybkiego samodzielnego zrobienia:
- mąki z różnych ziaren (płatki owsiane, ryż, kasza gryczana, ciecierzyca), która jest zawsze świeża i smaczna,
- pasztetów roślinnych: np. z soczewicy, ciecierzycy,
- mleka roślinnego – smakowitego i taniego, np. z płatków owsianych lub z wiórków kokosowych,
- odżywczych koktajli (na bazie zielonych warzyw liściastych) i dzięki aksamitnej konsystencji smakujących każdemu,
- zup krem – delikatnych i sycących z mnóstwem warzyw, które można przemycić do jadłospisu, np. niezwykła zupa pomidorowa,
- zdrowych słodkości, np. chałwa, cukierki sezamowe, budyń jaglany, lody sorbetowe, masło orzechowe.
Tak, to wszystko można kupić, ale to też jest kwestia ceny. Jak już jest blender w domu, wówczas pozostałe zakupy mogą być tańsze, bo nie kupujemy wyrobów gotowych, jak pasty, pasztety, hummusy, mąki ze strączków, mlek roślinnych… ziarnko do ziarnka… Nie mówiąc już o tym, że wiemy, co włożyliśmy do potrawy itd.
Możesz też zastanawiać się po co samodzielnie robić mąkę, skoro można ją kupić w sklepie. Mąka pełnoziarnista ma krótszy termin przydatności niż biała, dlatego robimy ją samodzielnie z ziaren takich jak kasza gryczana, ciecierzyca, groch, soczewica, a dzięki temu wiemy, że jest świeża.
Zatem do czego zmierzam
Pewnego dnia do naszego domu przybył na testy blender Vitamix A2300i… To owiane dobrą sławą cudo stanęło obok naszego obecnego cuda.
Mieliśmy go kilka tygodni, aby trochę u nas popracował. Więc robił i mleko, i masło orzechowe, i zupy, całe mnóstwo koktajli i oczywiście mąkę. Napracował się, ale dzień jak co dzień – u nas ciągle się coś blenduje.
Możesz zacząć od obejrzenia blenderów w akcji – film poniżej.
Poniżej opisałam blendery G21 Perfection oraz Vitamix A2300i z serii Ascent, aby podzielić się wrażeniami z użytkowania i sprawdzić, który z nich warto mieć w domu.
Jeśli stoisz przed wyborem blendera i już zupełnie nie wiesz, co masz sądzić o stosunku ceny do jakości, to wierzę, że ten wpis Ci w tym pomoże.
Blender G21 Perfection
G21 Perfection jest blenderem o mocy 1700 W, wykorzystującym do pracy płynną regulację obrotów do 32 000 na minutę.
Noży jest sześć, dwa są wyprofilowane w dół, aby wybierać z dołu kielicha, dwa są na płasko i dwa ułożone do góry, aby pobierać z góry. Dzięki temu blenduje bardzo gęste i twarde rzeczy, jak na przykład składniki na pasztet, czy orzeszki na masło orzechowe.
Blender posiada bardzo przydatny tamper (popychacz), którym można wspomagać go w rozdrabnianiu najgęstszych składników bez obaw, że dotknie noży.
Ma 2,5 litrowy kielich, co w naszej rodzinie jest nie do przecenienia. Co roku robimy litry ketchupów i przecierów pomidorowych, więc taka pojemność jest dla nas niezbędna. To samo z zupą – im większy kielich, tym więcej zupy mogę zblendować naraz bez obawy, że wypłynie górą – jest nas pięcioro do takiej zupy 😉
Można do niego dokupić dzbanek 0,9 litra, który na pyszny koktajl dla dwóch osób będzie w sam raz.
Kielich wykonany jest z tritanu – tworzywa wolnego od Bisfenolu A (BPA free). Ma to tę zaletę, że jest lekki jak plastikowy, ale nie jest plastikowy i nie jest ciężki jak szklany.
Jest też chyba niemożliwe (mi się to nie udało) aby potłuc taki dzbanek z tritanu, co bardzo szybko udało mi się zrobić ze szklanym. Mam w zwyczaju myć dzbanek zaraz po użyciu i szklany też chciałam umyć od razu, aby nie zasychał, więc nalałam ciepłej wody i dzbanek pękł (po blendowaniu gorącej zupy).
Co do plastikowego dzbanka to żaden, który widziałam nie miał możliwości rozdrabniania gorących potraw.
Za to w dzbanku z tritanu można blendować w zakresie temperatur -40 do 120 st. C, więc mogę robić i lody, ale też gorącą zupę i przeciery zaraz po ugotowaniu, a dzbanek umyć zanim zaschnie.
Kielicha na podstawie nie montuje się lecz po prostu stawia, co jest bardzo wygodne, bo nie trzeba celować w konkretne ząbki. I nie ma znaczenia, którą ręką stawiasz dzbanek, bo nie trzeba go stawiać w konkretnym kierunku, co jest wygodne dla osób leworęcznych. Jednak jeśli postawisz go nieprawidłowo, to zabezpieczenie przed włączeniem nie pozwoli na uruchomienie blendera.
Blender ma też zabezpieczenie przed przegrzaniem, co wydaje się oczywiste, ale jeśli chcę kilka minut blendować surowe składniki na gorącą zupę, to dzięki zabezpieczeniu nie muszę się martwić, że się zapomnę i go przegrzeję. Może pracować nawet 8 minut bez przerwy.
Blender ma 4 lata gwarancji na silnik, sterowanie i zasilanie oraz 2 lata na kielich. Czyli na przykład jeśli zatrą się łożyska w kielichu, to zostanie on naprawiony lub wymieniony na nowy. Przy czym producent w nowych blenderach zastosował nową generację łożysk. Są one uszczelnione, przez co zwiększa się ich żywotność.
Dużą zaletą G21 jest nakładka próżniowa
Można ją dokupić osobno (link tutaj). Służy do odessania powietrza z blendera. Wystarczy nałożyć ją na pokrywę blendera i włączyć odsysanie.
Po co to robić? Jeśli odessiesz powietrze przed blendowaniem, to spowoduje, że koktajl czy sok mniej się napowietrzą, a dzięki temu dłużej zachowają świeżość.
Ponadto można odessać powietrze po blendowaniu. Jest to przydatne, gdy wstajesz przed rodziną i chcesz im zostawić rano świeży koktajl na śniadanie.
Blender Vitamix A2300i w porównaniu do G21 Perfection
Vitamix to blender o mocy 1400 W i płynnej pracy do 37 000 obrotów na minutę.
Posiada cztery noże: dwa ułożone poziomo i dwa ułożone do góry. Z obu blenderów podobnie wyjmuje się zawartość. Samoczyszczenie dzbanków jest bardzo praktyczne po wszystkim, tylko nie po maśle orzechowym.
Przewód zasilający Vitamixa 2300i ma 122 cm, zaś G21 Perfection ma 142 cm, o czym warto wiedzieć przed zakupem.
Tak jak w G21 kielich się po prostu stawia na podstawie i nie trzeba się martwić, że spadnie. Ma też blokadę przed uruchomieniem, więc to, że się go nie nakręca na podstawę nie stanowi ryzyka.
Kielich ma 2 litry pojemności i tak, jak w przypadku G21 Perfection wykonany jest z tritanu. Gdy go zobaczyłam, pomyślałam, że skoro jest niższy, to będzie łatwiejszy do mycia, ale się zdziwiłam. Przy pracy brudzi się tak bardzo, że zdecydowanie dłużej się go myje niż dzbanek G21.
Pokrywka ma wbudowaną blokadę przeciwdziałającą włączeniu blendera, jeśli nie jest domknięta. Niestety mycie jej po pracy pochłania więcej czasu, ze względu na zakamarki. Dla mnie jest to zbędny dodatek utrudniający mycie.
Do tego blendera można dokupić dzbanki o pojemności 0,6 i 0,24 litra. Przy niektórych modelach zaleca się kupić specjalny dzbanek do mielenia ziaren, co jest wskazane wówczas, gdy suche produkty mieli się często.
Napisałam do dystrybutora Vitamixa z pytaniem: “Czy w tym blenderze można mielić ziarna na mąkę, czy może należałoby dokupić inny dzbanek?” Otrzymałam odpowiedź: “Jeśli nie przewiduje się robienia kilkudziesięciu kg mąki dziennie, to nie ma żadnych przeciwwskazań“.
Ja robię mąkę mniej więcej raz w tygodniu i moim zdaniem nie jest to często, dlatego w takim przypadku specjalny dzbanek nie byłby do tego potrzebny.
Vitamix nie ma możliwości próżniowego blendowania, ponieważ ani nie potrafi odessać powietrza, ani nie ma specjalnej do tego nakładki.
Vitamix ma 10 lat gwarancji.
Poziom głośności obu blenderów
Ważny sprzęt domowy musi narobić trochę hałasu, aby zaznaczyć swoją obecność. Na pusto (bez wsadu), przy maksymalnych obrotach Vitamix osiąga 86 dB, zaś G21 87 dB.
Najgłośniejsze są przy mieleniu ciecierzycy na mąkę, ale oba tak samo, więc poziom głośności nie jest żadnym kryterium przy dokonywaniu wyboru.
Gwarancja na sprzęty
10-letnia gwarancja Vitamixa wygląda kusząco. To sugeruje, że blender jest naprawdę bardzo wytrzymały.
Zakładając, że G21 będzie musiał być wymieniony już po 5 latach (co w sumie jest mało prawdopodobne, aby zaraz po 4-letniej gwarancji się zepsuł), to za dwa blendery G21 kwota wyjdzie niższa niż za jeden Vitamix na czas 10 lat.
Uwaga dotycząca rozdrabniania trudnych produktów
W obu przypadkach nie można blendować suchych lub twardych produktów na niskich obrotach, aby nie przegrzać silnika. Wówczas to spowoduje przestój w pracy 30-40 minut, bo silnik będzie musiał ostygnąć.
Jeśli potrzeba jest zblendować coś suchego lub na przykład daktyle, to trzeba to robić na najwyższych obrotach (startując od niskich płynnie przechodząc do wysokich), aby nadać nożom maksymalną moc by mogły łatwo rozdrobnić twardy surowiec.
Wnioski
Oba urządzenia świetnie radzą sobie z trudnymi do rozdrobnienia produktami, od suchych jak ziarna ciecierzycy (G21 zmielił lepiej), przez orzeszki (G21 zmielił lepiej), wiórki (Vitamix zmielił lepiej), po zamrożone owoce i koktajle (oba tak samo). Skórka od jabłka czy od kiwi jest dokładnie rozdrobniona, więc nie ma potrzeby ich obierać by powstał aksamitny koktajl.
Który blender z czym i jak sobie poradził podczas testów
G21 Perfection | Vitamix 2300i | |
mąka z ciecierzycy | po 50 sekundach bardzo dobrze | zostały kawałki ciecierzycy i trzeba było mielić ponownie |
mąka z kaszy gryczanej | bardzo dobrze | bardzo dobrze |
mleko z wiórków kokosowych | mniej efektywnie | udało się uzyskać 10% więcej mleka (lepiej rozdrobnił wiórki) |
masło orzechowe | bardziej kremowa konsystencja | mniej kremowe, kielich trudniejszy do umycia, ubrudzona powierzchnia nad blenderem |
lody sorbetowe | bardzo dobrze | bardzo dobrze |
koktajl z jarmużem, szpinakiem i jabłkiem | bardzo dobrze | bardzo dobrze |
sok jabłkowy | kremowa konsystencja, z odessaniem powierza mniej napowietrzony | kremowa konsystencja, bardziej napowietrzony |
W naszych testach G21 gorzej poradził sobie z mlekiem, zaś Vitamix z ciecierzycą i masłem orzechowym.
Zielone koktajle i soki z obu blenderów wyszły cudownie gładkie i pyszne.
Obydwa blendery zrobiły pyszny kremowy sok z jabłek i wody, przy czym dzięki odessaniu powietrza z G21 sok był mniej napowietrzony. Jabłko w kontakcie z powietrzem ciemnieje i tak samo jest z sokiem.
Natomiast blendery zrobiły bardzo dobry sok, tyle że G21 dzięki odessaniu powietrza zrobił sok z mniejszą ilością powietrza, więc wolniej ciemniał, czyli dłużej był świeży.
Między zdjęciem dwóch szklanek po lewej, a dwóch szklanek po prawej jest kilka godzin różnicy. Obydwa soki były nadal smaczne, przy czym sok z G21 (w szklankach po lewej stronie na obu zdjęciach), jest nieco jaśniejszy i ma mniej piany.
Blender Vitamix jest bardzo silny i poręczny jak G21, ale dłużej się go myje i gdy pracuje zdarza mu się bryzgać na szafki kuchenne podczas używania tampera. Zatem po zrobieniu masła orzechowego do mycia był nie tylko dzbanek, ale też półka nad nim i parasolka od lampy, którą używamy do nagrywania filmów.
Najważniejsze jest to, że
G21 Perfection nie ustępuje Vitamixowi A2300i w sporządzaniu posiłków i innych pysznych mikstur, jest zdecydowanie korzystniejszy cenowo, ma możliwość próżniowego blendowania. Do tego mniej brudzi siebie i szafki wokół, lepiej mieli mąkę z ciecierzycy i robi lepsze masło orzechowe, a tylko gorzej zrobił mleko kokosowe.
Przypominam testy robione były na mące z ciecierzycy, mące z kaszy gryczanej, mleku kokosowym, maśle orzechowym, sorbecie, koktajlu i soku.
G21 w pracy jest subtelniejszy – brzmi tak samo jak Vitamix, ale się tak nie brudzi (zdjęcia po lewej), dzięki czemu szybciej można go umyć. Vitamix tak bardzo brudzi siebie i okolicę przy robieniu masła orzechowego, że aż zniechęca – masło jest tłuste i trudno to zmyć (zdjęcia po prawej oraz wspomniana wyżej parasolka).
G21 Perfection jest smukły i elegancki, zaś Vitamix A2300i dość toporny. Jest oczywiście kwestią gustu co się komu podoba, a i nie szata zdobi… blender. Nam podobają się obydwa.
PS. Spójrz na filmie co wyprawia Vitamix podczas mielenia ciecierzycy i robienia soku jabłkowego – mam straszny ubaw, gdy to oglądam – no słodziak 😉
Który blender wybrałabym ja?
Tak jak napisałam na wstępie lubię dobre rzeczy, co nie jest tożsame z drogie rzeczy. Ma być praktycznie i skutecznie. Dlatego ponownie wybrałabym G21 Perfection (tu znajdziesz więcej testów). I podniebienie cieszy, i oko cieszy, i portfel cieszy.
Tabela z podstawowymi danymi
G21 Perfection | Vitamix A2300i | |
Moc | 1700 W | 1400 W |
Maksymalna ilość obrotów na minutę | 32000 | 37000 |
Wielkość kielicha | 2,5 l | 2 l |
Kielich z tritanu (BPA free – bez szkodliwego Bisfenolu A) | tak | tak |
Tamper (popychacz) | tak | tak |
Gwarancja | 4 lata na silnik, sterowanie, zasilanie oraz 2 lata na kielich | 10 lat |
Waga | 6 kg | 6,8 kg |
Wysokość | 55 cm | 43 cm |
Wielkość podstawy | 23×23 cm | 20×28 cm |
Ilość decybeli na najwyższych obrotach | 87 dB | 86 dB |
Tryb pulse | tak | tak |
Możliwość odessania powietrza/blendowanie w próżni – do tego celu trzeba dokupić nakładkę próżniową G21 Vortex | tak | nie |
Możliwość zrobienia kremowego masła orzechowego | tak | tak |
Możliwość zmielenia ziaren na mąkę | tak | tak |
Możliwość kruszenia lodu | tak | tak |
Możliwość podgrzania zupy krem | tak | tak |
Możliwość miksowania gorących potraw | tak | tak |
Blokada przeciw przegrzaniu | tak | tak |
Możliwość dokupienia dodatkowych dzbanków | 900 ml | 240 i 600 ml |
Długość przewodu zasilającego | 142 cm | 122 cm |
Możliwość mycia kielicha w zmywarce | tak | tak |
Na koniec
Jeśli po tym wpisie zdecydujesz się na zakup blendera G21 Perfection, możesz skorzystać z rabatu 100 zł
- Wystarczy wejść na stronę i wybrać blender G21 Perfection
- Możesz też wybrać inny sprzęt jak np. wyciskarka (my używamy G21 Gracioso, którą mamy w domu od lutego 2018 i świetnie się sprawuje)
- Dodać produkt do koszyka.
- Przejść do realizacji zamówienia.
- W polu KUPONY wpisać TATIANA.
- Wcisnąć OK i cieszyć się 100 zł rabatu.
A mozecie zrobic porównanie tego blendera z termomixem?
To dwa różne urządzenia. Można by porównać tylko blendowanie.