Kluski jaglane bezglutenowe

Zbierałam się ze zrobieniem przepisu na kluski jaglane, zbierałam, ale jakoś nie mogłam się zebrać. To trzeba zapisać proporcje, bo przecież na oko, to wiesz co 😉 To trzeba zrobić zdjęcia, a potem kluski zimne jeść 😉 No nie składało się. Ale w końcu zmotywowałam się. Przy przygotowywaniu potraw na nasz kurs bezglutenowy.

Składniki na kluski jaglane bezglutenowe (około 60 sztuk):

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 5-6 łyżek mąki gryczanej (możesz ziarna kaszy niepalonej zmielić w młynku do kawy)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki zdrowej soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek ekstra vergine

Woda do gotowania:

  • 2 litry
  • 1 łyżka zdrowej soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra vergine

Sposób przygotowania tych pysznych klusek

Kaszę dokładnie wypłucz i ugotuj w 2 szklankach wody z solą i oliwą (15 minut). Jeszcze ciepłą kaszę dokładnie zmiksuj blenderem.

W nasze kuchni od kilku lat używamy tego blendera – sprawuje się świetnie! 🙂

Poczekaj aż ostygnie w stopniu umożliwiającym zagniatanie ciasta (aby rąk nie poparzyć). Dodaj pozostałe składniki i dobrze zagnieć ciasto. Następnie ciasto podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj rękoma na 4 wałki. Pokrój w zgrabne kluski 

Nasz eBook z 3 dniowym bezglutenowym jadłospisem!

Kluski jaglane bezglutenowe
Kluski jaglane bezglutenowe

i ugotuj. Czyli: zagotuj wodę z solą i oliwą, włóż do niej wszystkie kluski i poczekaj aż woda się zagotuje. Gdy zacznie się gotować, kluski będą już na wierzchu. Delikatnie je przemieszaj, zmniejsz ogień, a po 2 minutach wyłów łyżką cedzakową i zjedz jak lubisz najbardziej.

Kluski jaglane bezglutenowe
Kluski jaglane bezglutenowe

Dlaczego warto spożywać kaszę jaglaną?

Kasza jaglana nie zawiera fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Nie zawiera glutenu. Jest wyjątkowo lekkostrawna. Dzięki sporej zawartości węglowodanów złożonych powoli uwalnia energię, czyli syci na długo. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe (dzięki czemu wspomaga leczenie kataru), dobrze wpływa na stawy, wygląd włosów oraz paznokci. Krzem wspomaga przemianę materii i ułatwia odchudzanie. W kuracjach leczniczych kaszę stosuje się jako kleik w chorobach żołądka, wątroby, trzustki, śledziony i przy anemii. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. Znajdziesz w niej łatwo przyswajalne białkowitaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem. Przy kuracjach oczyszczających pomaga usuwać toksyny, metale ciężkie, zalegające pozostałości po lekach, w tym antybiotykach i inne złogi.

Źródła informacji

Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:


 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Kluski jaglane bezglutenowe
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)