Głodna Tatiana zawsze coś wymyśli żeby się najeść. Chciałam zjeść pieczarki (akurat były w lodówce), ale szukałam pomysłu na coś innego niż zazwyczaj i oto jest. Pyszna pasta, czyli makaron z sosem pieczarkowym. Mięsożercy chyba by nawet nie zauważyli, że nie ma tu mięsa 😉
Składniki na makaron z sosem pieczarkowo-pomidorowym dla 4 osób:
- ulubiony makaron (ja użyłam kukurydzianego)
- 500 g pieczarek
- 2 puszki pomidorów lub 400 ml passaty, albo 4 świeże pomidory
- duża cebula
- 1 łyżeczka dobrej soli
- 2 szczypty pieprzu
- 0,5 łyżeczki lubczyku
- 0,5 łyżeczki oregano (możesz pominąć)
- co najmniej 4 całe łodygi świeżej bazylii z liśćmi
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek ekstra vergine
Pieczarki i cebulę pokrój w bardzo mała kostkę (ja nie ścieram na tarce, ponieważ konsystencja mi nie odpowiada).
Do rondla daj oliwę, a na oliwę cebulę (niech się chwilę poddusi), a następnie pieczarki z przyprawami (oprócz bazylii i czosnku). Niech się gotują 10 minut od zagotowania. Dodaj pomidory z puszki i niech całość się gotuje dodatkowe 5 minut od zagotowania.
Na koniec dodaj posiekane liście bazylii wraz z łodygami, przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i wyłącz gaz.
Sos wyłóż na ugotowany makaron oraz dodaj świeże liście bazylii (wedle uznania) i gotowe.
Pieczarki oprócz wielu witamin i minerałów zawierają lektyny wiążące przeciwciała – przyłączają się one do zainfekowanych komórek ułatwiając limfocytom ich neutralizację. Dlatego są ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto zawierają składniki mineralne (żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, wapń), witaminy z grup A, B, D, E, kwas foliowy i błonnik.
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
Czy mi się wydaje, czy na zdjęciu widzę zwykły makaron, nie pełnoziarnisty? Można tak? 🙂
Makaron jest kukurydziany – tak jak napisałam w składnikach 🙂
Pełnoziarnisty będzie dobry, ale jeśli ktoś ma celiakię lub nietolerancję na gluten, to kukurydziany będzie lepszy. A jeśli pytasz czy biały/zwykły można, to w mojej kuchni nie można 🙂