Podczas ostatniego pobytu mojej bratanicy naszła nas nagła ochota na coś słodkiego, ale tak, żeby nie mieć wyrzutów sumienia, że napchałyśmy się czymś niezdrowym. I oczywiście przygotowanie musiało zająć nam mało czasu, ponieważ strasznie byłyśmy zajęte innymi sprawami.
Zrobiłyśmy fantastyczne pełnoziarniste gofry z ciemnej mąki z owocami i zdrową polewą czekoladową zrobioną z kakao i karobu moim sposobem. Czasami do gofrów robimy polewę czekoladową z awokado, ale akurat nie było awokado w domu. Wyszło 😉
Składniki na pełnoziarniste gofry:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 szklanki mleka (może być sojowe lub migdałowe)
- 2 jaja
- 6 łyżek oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru palmowego lub trzcinowego
Jajka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z pozostałymi składnikami. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie połączyć z wymieszanymi składnikami.
Ciasto nalewać do nagrzanej gofrownicy i piec po około 2 minuty.
Z tej porcji wyszło nam 20 pełnoziarnistych gofrów.
Proste, prawda?
Smacznego! 🙂
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
czy wasze gofry sa chrupiace czy raczej miekkie?
Czasem się zdarzą chrupiące, ale generalnie są raczej miękkie.