Sałatka z burakiem i fetą

Buraki doskonale działają na krew. Ja to mówi nasza internistka – jedząc buraki będziemy mieli krwinki lepszej jakości. Ja lubię buraki chyba pod każdą postacią: jako sok, jako zakwas, jako frytka, w zupie, czy w sałatce. Sałatka z burakiem i fetą świetnie sprawdza się na kolację i do pracy.

Składniki na sałatkę 1. osoby:

  • burak mały
  • sok z cytryny kilka kropli
  • roszponka garść
  • rukola garść
  • szpinak garść
  • ser feta 4 plastry około 40 g
  • orzechy włoskie 4 sztuki
  • sos do sałatek lub olej lniany 1 łyżka

Buraka w skórce umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz (30 min, góra/dół). Możesz też go ugotować. Obierz.

Upieczonego lub ugotowanego buraka pokrój na słupki i pokrop kilkoma kroplami soku z cytryny.

Fetę pokrój w kostkę. Na talerzu ułóż zieleninę, buraka, fetę, polej olejem lub sosem i posyp orzechami.

Sałatka z burakiem i fetą
Sałatka z burakiem i fetą

Dlaczego warto jeść buraki?

Burak wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę, działa przeciwnowotworowo, pomaga w menstruacji. Jest bogaty w składniki mineralne takie jak krzem, wapń, potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, magnez, kobalt, a także witaminy A, C, B1. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Dlatego też wzmacnia odporność i pomaga w rekonwalescencji po przebytych chorobach.

 

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.