Buraki doskonale działają na krew. Ja to mówi nasza internistka – jedząc buraki będziemy mieli krwinki lepszej jakości. Ja lubię buraki chyba pod każdą postacią: jako sok, jako zakwas, jako frytka, w zupie, czy w sałatce. Sałatka z burakiem i fetą świetnie sprawdza się na kolację i do pracy.
Składniki na sałatkę 1. osoby:
- burak mały
- sok z cytryny kilka kropli
- roszponka garść
- rukola garść
- szpinak garść
- ser feta 4 plastry około 40 g
- orzechy włoskie 4 sztuki
- sos do sałatek lub olej lniany 1 łyżka
Buraka w skórce umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz (30 min, góra/dół). Możesz też go ugotować. Obierz.
Upieczonego lub ugotowanego buraka pokrój na słupki i pokrop kilkoma kroplami soku z cytryny.
Fetę pokrój w kostkę. Na talerzu ułóż zieleninę, buraka, fetę, polej olejem lub sosem i posyp orzechami.


Burak wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę, działa przeciwnowotworowo, pomaga w menstruacji. Jest bogaty w składniki mineralne takie jak krzem, wapń, potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, magnez, kobalt, a także witaminy A, C, B1. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Dlatego też wzmacnia odporność i pomaga w rekonwalescencji po przebytych chorobach.
Zostaw komentarz