Wegańskie leczo

Wegańskie leczo. Miałam ostatnio wielką ochotę na leczo warzywne. I oto jest. Wzbogaciłam je o solidną porcję białka roślinnego. Zjadła je cała rodzina, łącznie z najmłodszym smykiem, który nie ma jeszcze dwóch lat 🙂

Wegańskie leczo
Wegańskie leczo

W związku z ilością przypraw skład wydaje się bardzo długi. Jeśli którejś nie masz, nie zrażaj się i ją pomiń. Też będzie pycha.

Choć namawiam do zakupienia ich, aby były zawsze w szafce. Dodają one potrawom nie tylko głębi smaku, ale również są bardzo zdrowe i wspomagają trawienie. To ważne dla tych, którzy miewają nieprzyjemne odczucia po zjedzeniu fasoli.

Składniki na wegańskie leczo:

  • pół szklanki fasoli mung (może być jakakolwiek)
  • kawałek świeżej kapusty
  • 1 marchewka
  • po kawałku selera i korzenia pietruszki
  • 2 duże cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 3 cukinie
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • pół szklanki słonecznika
  • 5 łyżek dobrego tłuszczu (oliwy z oliwek lub oleju lnianego)

Przyprawy:

  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki kozieradki
  • pół łyżeczki czarnuszki (może być czerwona papryka)
  • pół łyżeczki cząbru
  • 2 łyżki lubczyku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • garść świeżej bazylii (może być łyżeczka suszonej)
  • garść świeżego oregano (może być łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżka dobrej soli (u mnie tym razem himalajska)

Wegańskie leczo
Wegańskie leczo

Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień wypłukać i dać razem z suszonymi przyprawami do garnka z 1,5 litra wody niech się zagotuje. Nie dajemy soli.

W tym czasie sukcesywnie kroić i dodawać kapustę, marchewkę, seler, pietruszkę, cebule. Gotować 30 minut.

Uprażyć słonecznik na suchej patelni z dodatkiem dwóch szczypt soli himalajskiej.

Następnie do leczo dodać pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy i sól, zagotować. Dodać pokrojoną cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Po dwóch minutach gotowania od zagotowania można potrawę wyłączyć, wsypać siemię lniane, wlać olej, dodać świeże przyprawy, zamieszać i zostawić pod przykryciem.

Wegańskie leczo
Wegańskie leczo

Za pięć minut potrawa jest gotowa do spożycia.

Wegańskie leczo
Wegańskie leczo

Wyszły 4 litry potrawy. Gdy potrawa jest jeszcze gotująca się, wlewam część do czystych słoików, zakręcam wyparzonymi nakrętkami i stawiam “do góry nogami”. Po wystudzeniu i upewnieniu się, że słoiki się zapasteryzowały, wstawiam je do lodówki. Tam leczo czeka na zjedzenie w ciągu najbliższych dwóch tygodni.

Wegańskie leczo
Wegańskie leczo

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Wegańskie leczo
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)