Kiedy w domu moich rodziców, gdy byłam jeszcze nastolatką, pojawiła się cukinia, bardzo się polubiłam. W domu, który stworzyłam razem z Michałem, cukinia jest bardzo częstym gościem. Robimy ją pod różnymi postaciami i każda z nich jest dla nas wspaniała. Czasem ją dusimy, czasem pieczemy, czasem dodajemy do zupy, lecza, soczewicy, robimy spaghetti. Tylko patrzeć, jak zrobię z niej pasztet 😉
Cukinia to bardzo przyjemne warzywo, takie powiedziałabym przyjazne w obyciu. Dzieci ją bardzo lubią.
Składniki na wyśmienitą cukinię z pieczarkami i kaszą gryczaną:
- 2 cukinie
- 50 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- pół szklanki kaszy gryczanej (palona lub niepalona)
- łyżka dobrej oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka dobrej soli
- pół łyżeczki słodkiej papryki
Do garnka, w którym jest lekko rozgrzana oliwa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zamieszać. Po 2 minutach dodać opłukaną kaszę i zamieszać. Następnie dodać przyprawy oraz umyte i pokrojone pieczarki. Mieszając co jakiś czas poczekać, aż pieczarki puszczą wodę. Dusić 15 minut pod przykryciem.
Cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć pestki. Na kawałkach cukinii ułożyć farsz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. Zapiekać 10 minut i gotowe.
Pieczarki oprócz wielu witamin i minerałów zawierają lektyny wiążące przeciwciała – przyłączają się one do zainfekowanych komórek ułatwiając limfocytom ich neutralizację. Dlatego są ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto zawierają składniki mineralne (żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, wapń), witaminy z grup A, B, D, E, kwas foliowy i błonnik.
Kasza gryczana jest bezglutenowa oraz nie zakwasza organizmu. Zawiera znaczne ilości magnezu, który wspomaga przyswajanie wapnia z pożywienia, a co za tym idzie wzmacnia kości. Znajdują się w niej również tak potrzebne składniki, jak: błonnik, białko, kwas foliowy, witaminy (E, K, B1, B2, B3, B6), wapń, żelazo, potas, cynk, fosfor, węglowodany. Jest świetna dla jelit, układu nerwowego, serca, kości, odporności. Co tu wyliczać – jest wspaniała dla całego organizmu.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Jak dla mnie super przepis. Wszystkie składniki bardzo lubię ale niestety cukinia u mnie była chyba za twarda. Możliwe, że dlatego ponieważ włożyłem wszystko do zamkniętego naczynia żaroodpornego. Ale i tak pycha.
A może nie piekłeś na termoobiegu? Bez termoobiegu trzeba by było chwilę dłużej piec. Ale cieszę się, że smakowało 🙂
Dla mnie też super przepis. Zrobiłam i wyszła pyszna. Dodałam na wierzch trochę suszonych pomidorów.
Bardzo dobre danie. Dodałam dodatkowo świeżą natkę pietruszki. Cukinię podpiekłam samą 10 minut i dopiero położyłam farsz, i piekłam jeszcze 10 minut. Zaserwowałam z kapustą kiszoną. I się najadłam ze smakiem:)
Świetne! Takie proste, szybkie i smaczne. Zrobiłam z bakłażanem. Lubię z Wami gotować 🙂
Wspaniale! Dziękuję za miły komentarz 🙂