Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną

Kiedy w domu moich rodziców, gdy byłam jeszcze nastolatką, pojawiła się cukinia, bardzo się polubiłam. W domu, który stworzyłam razem z Michałem, cukinia jest bardzo częstym gościem. Robimy ją pod różnymi postaciami i każda z nich jest dla nas wspaniała. Czasem ją dusimy, czasem pieczemy, czasem dodajemy do zupy, lecza, soczewicy, robimy spaghetti. Tylko patrzeć, jak zrobię z niej pasztet 😉

Cukinia to bardzo przyjemne warzywo, takie powiedziałabym przyjazne w obyciu. Dzieci ją bardzo lubią.

Składniki na wyśmienitą cukinię z pieczarkami i kaszą gryczaną:

  • 2 cukinie
  • 50 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • pół szklanki kaszy gryczanej (palona lub niepalona)
  • łyżka dobrej oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka dobrej soli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki

Do garnka, w którym jest lekko rozgrzana oliwa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zamieszać. Po 2 minutach dodać opłukaną kaszę i zamieszać. Następnie dodać przyprawy oraz umyte i pokrojone pieczarki. Mieszając co jakiś czas poczekać, aż pieczarki puszczą wodę. Dusić 15 minut pod przykryciem.

Cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć pestki. Na kawałkach cukinii ułożyć farsz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. Zapiekać 10 minut i gotowe.

Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną
Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną

Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną
Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną

Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną
Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną

Dlaczego warto spożywać pieczarki?

Pieczarki oprócz wielu witamin i minerałów zawierają lektyny wiążące przeciwciała – przyłączają się one do zainfekowanych komórek ułatwiając limfocytom ich neutralizację. Dlatego są ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto zawierają składniki mineralne (żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, wapń), witaminy z grup A, B, D, E, kwas foliowy i błonnik.

Dlaczego warto spożywać kaszę gryczaną?

Kasza gryczana jest bezglutenowa oraz nie zakwasza organizmu. Zawiera znaczne ilości magnezu, który wspomaga przyswajanie wapnia z pożywienia, a co za tym idzie wzmacnia kości. Znajdują się w niej również tak potrzebne składniki, jak: błonnikbiałkokwas foliowywitaminy (E, K, B1, B2, B3, B6), wapń, żelazopotascynk, fosforwęglowodany. Jest świetna dla jelit, układu nerwowego, serca, kości, odporności. Co tu wyliczać – jest wspaniała dla całego organizmu.

Tytuł usługi

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)