Kanapki z sałaty – taki pomysł dla osób, które nie chcą lub nie mogą jeść glutenu. Można z powodzeniem użyć do tego pure z kalafiora. Dzieci lubią takie atrakcje. Najsmaczniejsze są, gdy pure jest jeszcze ciepłe.
Składniki na kolorowe kanapki bezglutenowe:
- 1 sałata rzymska (lub inna ulubiona)
- garść ulubionych orzechów
- kawałek kalafiora
- dodatki w postaci pomidorów, ogórków, surowej cukinii, słodkiej cebuli, bazylii
- 2 szczypty dobrej soli do posypania na kanapki
- zioła, na przykład mieszanka do pizzy
Kalafiora ugotuj na parze (20 minut), po czym zmiksuj z orzechami i stwórz pyszne kanapeczki. Solą i ziołami posyp dopiero kanapki.
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
Zostaw komentarz