Kolorowe kanapki bezglutenowe

Kanapki z sałaty – taki pomysł dla osób, które nie chcą lub nie mogą jeść glutenu. Można z powodzeniem użyć do tego pure z kalafiora. Dzieci lubią takie atrakcje. Najsmaczniejsze są, gdy pure jest jeszcze ciepłe.

Składniki na kolorowe kanapki bezglutenowe:

  • 1 sałata rzymska (lub inna ulubiona)
  • garść ulubionych orzechów
  • kawałek kalafiora
  • dodatki w postaci pomidorów, ogórków,  surowej cukinii, słodkiej cebuli, bazylii
  • 2 szczypty dobrej soli do posypania na kanapki
  • zioła, na przykład mieszanka do pizzy

Kalafiora ugotuj na parze (20 minut), po czym zmiksuj z orzechami i stwórz pyszne kanapeczki. Solą i ziołami posyp dopiero kanapki.

Kolorowe kanapki bezglutenowe
Kolorowe kanapki bezglutenowe
Kolorowe kanapki bezglutenowe
Kolorowe kanapki bezglutenowe

Źródła informacji

Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:


 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Kolorowe kanapki bezglutenowe
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania