Kalafior nie zawsze musi być podany jako samodzielne danie z bułką tartą. U nas doskonale sprawdza się w roli dodatku do sałatki. Szczególnie lubimy go dorzucić, gdy coś zostanie z obiadu. Tyle, że wówczas podgrzewamy go w rondlu na odrobinie oliwy.
Składniki na sałatkę przeciwzapalną z kalafiorem dla 1-2 osób:
- kalafior około 100 g
- sałata lodowa kilka liści
- awokado 0,5 sztuki
- rzodkiewka 4 sztuki
- fasola czerwona 2 łyżki
- sos do sałatek 2 łyżki lub olej lniany tłoczony na zimno i szczypta dobrej soli
Kalafior podziel na różyczki, daj do małego rondelka, chwilę podsmażaj, po czym dodaj 4 łyżki wody, przykryj pokrywką i duś 10 minut. Pod koniec posyp szczyptą soli.
Sałatę, rzodkiewki i awokado pokrój, na talerz daj wszystkie składniki, polej sosem do sałaty lub olejem, posyp fasolą ugotowaną lub z puszki.
Zawiera duże ilości sulforafanu i indol-3-karbinolu (I3C), związków bioaktywnych o właściwościach prozdrowotnych korzystanie wspierających walkę z rakiem. Ale to nie wszystko, sulforafan normalizuje pracę nerek i korzystnie wpływa na stabilizację ciśnienia krwi (badania publikowane w American Journal of Hypertension z lutego 2012). Dodatkowo jest doskonałym źródłem witaminy C, jedna garść kalafiora dostarcza 100% RDA – zalecanego dziennego spożycia. Jadajmy kalafiory 🙂 .
Zostaw komentarz