Latem bardzo dobrze się sprawdzają sałatki. Nie są gorące. Szybko się je przygotowuje. A jeśli do tego zadba się o odpowiednie składniki, to wyjdzie z tego pełnowartościowy posiłek przygotowany w 15 minut.
Składniki na letnią sałatkę z fasolką szparagową dla 2 osób:
- garść fasolki szparagowej
- 0,5 awokado
- 4 suszone pomidory z oleju
- główka sałaty rzymskiej
- kawałek ogórka
- kilka rzodkiewek
- kilka ulubionych oliwek
- łyżka soku z limonki
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
- 2 szczypty dobrej soli
- kilka listków świeżej kolendry
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- 2 szczypty suszonego lubczyku
Fasolkę szparagową ugotuj na parze. Wystarczy 10 minut od zagotowania, aby się nie rozpadła. Jeśli masz fasolkę mrożoną, gotuj 5 minut.
Awokado, pomidory, sałatę i ogórka pokrój na cząstki, rzodkiewki na plasterki, oliwki na pół. Na talerz ułóż kolejno składniki, skrop limonką, olejem, posyp solą, kolendrą, pieprzem i lubczykiem.
Gotowe!
Posiada ona witaminę A, kwas foliowy (zalecany szczególnie kobietom, które planują zajść w ciążę oraz w jej trakcie), błonnik niezbędny w prawidłowej przemianie materii. Jest mało kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz